Schoenzolen die loslaten of verpulveren, dat wil je niet

door

Wandelen is afgelopen jaren steeds populairder geworden. Mooie wandelroutes dichtbij huis werden steeds vaker gelopen. Wandelschoenen van verschillende bekende merken zijn veel verkocht. Zo’n paar wandelschoen kan je zomaar 200 à 300 euro kosten. Je gaat er dan als consument zijnde wel vanuit dat ze lang meegaan. Toch is dit vaak niet het geval. Wanneer je er te weinig op loopt kan het zijn dat de zool van de schoen binnen en paar jaar volledig verpulverd. De meest voorkomende klacht? Schoenzolen die loslaten.

klachten over schoenzolen die loslaten

Als je een grote wandeling gaat maken door het bos of door de bergen wil je verzekerd zijn van betrouwbare en lekker zittende schoenen. Echter zijn er veel klachten binnengekomen bij Radar (het consumenten-televisieprogramma van Avrotros) over wandelschoenen met loslatende schoenzolen. Paul Harmsen is schoenmaker. Hem was het ook opgevallen. Hij heeft deze zomer veel vage problemen over uit elkaar vallende schoenen gekregen. Zo heeft hij de schoenen gemaakt van een vrouw waarvan de schoen volledig uit elkaar viel tijdens een wandeling door de Ardennen. De klacht dient zich wel 2 tot 3 keer per week bij hem aan.

Maar wat is er nu precies mis met de schoen? Het gaat niet om de bovenlaag, maar om de verende tussenlaag. Deze laat namelijk los. Het is niet alleen zonde van je schoen, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn. Paul Harmsen denkt dat het ligt aan het weekmiddel wat tussen de lagen van de schoenzool verwerkt zit.

schoenzolen die loslaten
Photo by Emma Van Sant on Unsplash

Polyurethaan

Polyurethaan (PU of pur) zorgt voor een goede demping in de schoen. Bij de meeste wandelschoenen is de tussenzool hiervan gemaakt. Veel schoenenmerken pronken graag met de eigenschap van goede demping. Vandaar dat het in zoveel wandelschoenen wordt verwerkt. Echter is dit vaak niet bekend bij de klant. Het polyurethaan heeft een beperkte levensduur. Dit komt door hydrolyse, een chemisch verouderingsproces. Dit zorgt ervoor dat de schoenzolen los kunnen laten of zelfs volledig kunnen verpulveren. Wanneer brokkelt de zool? Dit gebeurt wanneer er vocht de schoen in sijpelt of wanneer er weinig op de schoen wordt gelopen. Nog erger; een combinatie van weinig lopen en vocht.

wandeling
Photo by Sébastien Goldberg on Unsplash

Ethyleen-Vinyl Acetaat (EVA)

Ethyleen-Vinyl Acetaat (EVA) is een ander vaak gebruikt materiaal voor de zolen van wandelschoenen. EVA gaat langer mee omdat het duurzamer is. Polyurethaan geeft echter meer comfort aan de zool dan Ethyleen-Vinyl Acetaat. Vandaar dat materiaal het nog niet veel gebruikt wordt onder bekende wandelschoenmerken. Over het algemeen zijn de duurdere en hogere categorieën wel uitgerust met een stugger en duurzamer materiaal.

schoenzolen die loslaten
Photo by FUTC on Unsplash

Gebrek aan informatie bij de wandelschoenenverkoop

Na alle binnengekomen klachten over schoenzolen die loslaten besloot Radar de proef op de som te nemen. Radar ging verschillende winkels af, om te kijken of klanten op de hoogte werden gesteld van de noodzaak van het vaak gebruiken van de schoenen. Wat denk je? Dit gebeurde verre van. De klant wordt helemaal niet op de hoogte gesteld van het verouderingsproces. Ook werd er geen advies gegeven over het vaker gebruiken van de schoenen. De klachten gingen voornamelijk over schoenen die ongeveer 3 jaar oud waren, terwijl de schoenverkopers bij de verkoop aangaven dat de schoenen wel 10 jaar mee kunnen gaan.

schoenzolen die loslaten
Photo by Fikri Rasyid on Unsplash

Zo houd je je schoenen zo lang mogelijk goed

Het verpulveringsproces begint bij een wandelschoen met polyurethaan al wanneer je ze na één keertje wandelen in de kast legt. Zorg dat je vaak op de schoen loopt. Op die manier ga je het verouderingsproces tegen. Je kan ook altijd nog kiezen voor een schoen met Ethyleen-Vinyl Acetaat (EVA), deze is iets duurzamer en gaat ook wat langer mee. De demping hiervan is wel wat minder, maar je kan je schoen veel langer aan dan een schoen waarin polyurethaan in de zool verwerkt zit.

wandelen bergen
Photo by Toomas Tartes on Unsplash

Heb jij ook last van schoenzolen die loslaten? We hopen je iets meer informatie te hebben gegeven over waarom dit nu gebeurt. Heb jij nog tips over het zo lang mogelijk goed houden van wandelschoenen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Bron:

KledingOnderhoud & reparatieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.