Stress verminderen? Deze tips laten jou weer stress-vrij leven

door

Je kent het wel, je hebt elke dag een veel te volle to-do-lijst die je zo snel mogelijk probeert af te vinken. Bij familie of vrienden ben je een beetje afwezig en zit je in je eigen wereldje. Je krijgt steeds meer wallen onder je ogen en je voelt soms zelfs tintelingen in je hoofd. Misschien ervaar je zelfs een snelle ademhaling en druk op je borst. Stress. Iets wat iedereen wel eens heeft. Maar hoe kun je stress verminderen? Wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet, zodat jij weer stress-vrij door het leven kunt.

stress verminderen
Photo by Fuu J on Unsplash

Tips om stress te verminderen

#1 Waar gaat jouw lichtje van branden?

Maak een lijstje. Zeker wanneer je stress ervaart is het fijn uit te zoeken waar dit precies vandaan komt. Wat veroorzaakt de spanning? Kan je hier iets tegen doen? En waar krijg je juist energie van? Wat vind je leuk om te doen? Waar laad jij van op? Maak van beiden een lijstje. Kijk hoe je de dingen waar jij energie van krijgt weer in kan plannen in je dagelijkse leven. Mocht het nu sporten zijn of een drankje doen met vrienden, zorg dat je hier tijd voor vrijmaakt. Na een gezellige avond of een beetje me-time na het sporten ben jij weer opgeladen en kun je er de volgende dag weer tegenaan.

lampje
Photo by Joel Henry on Unsplash

#2 Houd een vast dag- en nachtritme aan

Juist door op regelmatige tijden te gaan slapen en weer op te staan, zorg je ervoor dat je voldoende slaapt. Je creëert een ritme voor jezelf. Zeker bij stress is dit heel belangrijk. Voldoende nachtrust kan stress verminderen. Slecht slapen maakt je juist meer vermoeid, waardoor je geen energie meer hebt. Dit kan ervoor zorgen dat de stress erger wordt.

stress verminderen slapen
Photo by bruce mars on Unsplash

#3 Stress verminderen door gezond eten

Ren niet naar de eerste de beste snackbar maar ga opzoek naar vitamines. Deze zorgen namelijk voor minder stress. Voor sterke zenuwen is vooral vitamine B erg belangrijk. Denk aan vitamine B1, B6 en B12. Maar ook andere vitamines kunnen helpen bij stress. Kijk bijvoorbeeld naar vitamine C en E. Deze vitamines zorgen ervoor dat jij je beter voelt doordat ze je beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen. Wat zijn dat? Het zijn eigenlijk een soort bijproducten in ons lichaam. Het zijn moleculen die instabiel zijn doordat ze een elektron missen. Hierdoor reageren ze heel snel met andere stoffen.

stress verminderen gezond eten
Photo by Brooke Lark on Unsplash

Wat je het beste kunt eten om stress te verminderen

Denk aan bepaalde voeding zoals: pure chocolade, spinazie, noten, havermout, bananen, avocado, eieren en vis.

Pure chocolade

Pure chocolade helpt alleen als deze een hoog cacaogehalte bevat. Het bevat een stof die zorgt voor de aanmaak van serotonine in het lichaam, tryptofaan. Deze helpt dus bij het aanmaken van gelukshormonen in je lichaam.

stress verminderen chocolade
Photo by Charisse Kenion on Unsplash

Spinazie

Spinazie helpt stress te verminderen doordat het veel vitamines, calcium, magnesium en kalium bevat. Deze bevorderen allemaal de normale werking van je zenuwstelsel.

stress verminderen spinazie
Photo by Tom Paolini on Unsplash

Noten

Noten zijn ook zeker niet onbelangrijk. In noten bevindt zich veel kalium. Kalium ondersteunt een normale bloeddruk. Dit draagt bij aan het behouden van een rustige hartslag. Je moet ze wel natuurlijk eten. Dit betekent geen gezouten noten of noten met olie.

walnoot
Photo by Sahand Babali on Unsplash

Bananen

Bananen bevatten ook veel tryptofaan. Ze hebben dus dezelfde werking als pure chocolade, de aanmaak van serotonine (het gelukshormoon) stimuleren. Bananen bevatten ook veel vitamine B6 en verschillende mineralen. Deze mix van stoffen helpt met de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Op die manier blijf je, ondanks stressvolle omstandigheden, gefocust.

banaan
Photo by Nao Xotl on Unsplash

Havermout

Havermout doet meer dan alleen maar vullen. Het bevat veel ijzer, magnesium en zink. Allemaal belangrijke mineralen voor als je jezelf wilt beschermen tegen zenuwen. Misschien wordt een snelle porridge met banaan wel jouw nieuwe favoriete ontbijtje.

havermout
Photo by Melissa Di Rocco on Unsplash

Avocado

In een avocado komen niet alleen goede vetten voor, maar ook veel vitamine B1. Deze vitamine zorgt voor een normale functie van de zenuwen, energiestofwisseling en een goede functie van het hart. Zin in een snack? Maak voor jezelf een lekkere avocadotoast!

avocado
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Eieren

Hardgekookt eitje als tussendoortje? Vooral doen. Eieren zijn rijk aan vitamine B12. Wat bijdraagt aan een normale zenuwfunctie en gaat vermoeidheid tegen.

hardgekookt ei
Photo by Leilani Angel on Unsplash

Vette vis

Vette vis bevat veel omega-3-vetzuren. Denk bijvoorbeeld aan sardines of zalm. Deze vetten ondersteunen de normale hersenfunctie en helpen bij het reguleren van een normale bloeddruk. Houd jij niet van vis? Of eet je veganistisch? Kies dan voor het nemen van een omega-3-capsule. Hierbij wordt de omega-3 uit algen gehaald. Zo kan ook jij op een stressvolle dag je hoofd koel houden.  

zalm
Photo by Sebastian Coman Photography on Unsplash

#4 Probeer meditatie of mindfullness

Zeker wanneer je hoofd vol zit met allerlei gedachtes is het fijn tot rust te komen. Veel mensen doen dit bijvoorbeeld door meditatie. Misschien denk je wel ‘mediteren is niks voor mij’. Maar je kan het allicht proberen, baat het niet dan schaadt het niet. Misschien voel jij je na afloop wel veel beter. Zoek een filmpje op YouTube op over meditatie en je krijgt ontzettend veel keus uit allerlei soorten meditatie. Kies bijvoorbeeld voor een sessie van 3 minuten of voor een sessie van 15 minuten. Doe waar jij je het prettigste bij voelt. Je kan ook kiezen voor een app. Hiervan is ‘Headspace’ een goed voorbeeld. Je kiest uit meditaties met een lengte van 3 tot 20 minuten. Ze nemen jou als het ware mee door de sessie. Zo hoef je zelf niets te doen, behalve in- en uitademen natuurlijk en luisteren naar het fragment.

stress verminderen meditatie
Photo by Lutchenca Medeiros on Unsplash

Wat is mindfullness? Het betekent eigenlijk: met aandacht in het moment leven. Maar hoe doe je dit dan? Zeker als je stress ervaart kan dit soms best lastig zijn. Doe je stappenteller aan en maak een lange wandeling door het bos. Het is feitelijk bewezen dat natuur de mens goeddoet en stress kan verminderen.

Wat moet je doen?

Kijk om je heen en neem alle mooie kleuren in je op. Wat hoor je en wat ruik je? Ben je bewust van de eventuele mensen die je om je heen. Probeer alles te zien alsof het ‘nieuw’ is en het de eerste keer is dat je het ziet. Probeer aan je omgeving te denken en alles in je op te nemen. Dwalen je gedachten af? Breng ze dan rustig terug naar wat je nu aan het doen bent: met aandacht wandelen. Dit kan je natuurlijk op veel meer gebeurtenissen toepassen. Ben je in een restaurantje aan het eten? Kijk een keer om je heen naar wat je allemaal ziet, hoort en ruikt. Het maakt niet uit waar je bent, zo kan je overal tot rust komen.

stress verminderen natuur
Photo by Jake Melara on Unsplash

#5 Ruim op om stress te verminderen

Zeker nu thuiswerken steeds meer de norm wordt, kan het wel eens voorkomen dat je bureau gaat uitpuilen van de spullen. Of je kamer staat vol met allerlei etenswaren. Misschien liggen de kleren die in de was moeten al dagen in de hoek. Een opgeruimde kamer, kantoor, huis = rust in je hoofd. Zorg dus dat je alles op tijd opruimt om stress in je hoofd te voorkomen.

opgeruimd bureau
Photo by Nikolay Tarashchenko on Unsplash

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.