The Whale: adembenemend museum in de vorm van een walvisstaart

door

Over een paar jaar, om precies te zijn in 2022, wordt er in Noorwegen een waanzinnig museum gebouwd dat volledig in het teken staat van het zoogdier de walvis. The Whale krijgt een prachtige plek in Andenes, op het Noorse eiland Andøya, dat onderdeel is van de Vesterålen.

Gegarandeerd walvissen spotten bij The Whale

Er is geen plek op aarde waar meer walvissoorten voorkomen dan in Andøya. Al ontzettend lang worden er in dit gebied excursies gemaakt om de bijzondere dieren te zien. Er wordt dan ook gezegd dat er “walviszekerheid” is als jij hier op walvissafari gaat. Logisch dat het Deense architectenbureau voor deze plek heeft gekozen bij het creëren van een walvismuseum.

The Whale
Foto: Dorte Mandrup

The Whale zal een plek worden waar de connectie tussen walvis en mens, natuur en cultuur sterk naar voren gaat komen. Door middel van expositieruimtes in het museum is er plaats voor kunst en wetenschap waar zowel het boven- als onderwaterleven zichtbaar zijn. Verder komt er een onderzoekscentrum en worden er kantoren, cafés en winkels in gebouwd.

Rondom het gebouw komt er een web aan paden, platforms en uitkijkpunten te liggen om zo de omgeving nog beter te kunnen ontdekken. Want als je geluk hebt, kun je zelfs in dit gebied het noorderlicht spotten en in de zomer de middernachtzon. Andenes ligt namelijk in de poolcirkel. Het is dan ook de ultieme outdoor-bestemming die je alvast op je lijstje kunt zetten.

Architectenbureau

Dorte Mandrup is het architectenbureau dat is uitgeroepen tot winnaar van de internationale wedstrijd om het Arctische centrum in Noorwegen te ontwerpen. Mandrup noemt zich dan ook de specialist in het vormgeven van onvervangbare plekken. Ze benadrukken het bestaande en creëren nieuwe statement pieces waarbij ze rekening houden met duurzaamheid en keuze van materiaal.

Foto: Dorte Mandrup
The Whale
Foto: Dorte Mandrup
Foto: Dorte Mandrup
EuropaInspiratieNoorwegenScandinaviëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.