Credits: Friso van Wassenaer

Tourskiën in sprookjesland Arolla

door

Voordat we in het artikel duiken, moet ik iets opbiechten. Ik ga namelijk iets doen wat ik aan mezelf had beloofd om nooit te doen. Dit artikel gaat namelijk over Val d’Herens, en in het specifiek over het dorpje Arolla. Arolla is voor mij echt een ‘hidden gem’, als onontdekt maar geweldig dorpje in een nog mooiere vallei. Dat wilde ik graag zo houden en vandaar mijn belofte om dit geheim te houden, maar voor deze vette reis maak ik een uitzondering. In Arolla kreeg ik namelijk mijn eerste ervaring met tourskiën. Wat dat is en hoe je dat doet, lees je hieronder.

Op skis door Val d'Herens
Credits: Friso van Wassenaer

Val d’Herens

Val d’Herens is een kleine vallei middenin tussen Verbier en Zermatt, in het kanton Vallais in Zwitserland. Om er te komen, rij je naar Sion in de Rhônevallei en vanaf daar sla je af naar het zuiden de haarspeldbochten op. Vanaf daar, ben je met een uur rijden in Arolla.

In deze vallei liggen maar een aantal kleine dorpjes, zoals Evolène, les Haudères en Arolla. Deze dorpjes zijn allemaal nog redelijk traditioneel, wat de hele vallei een knus en charmant karakter geeft. Je zult hier dus geen flatgebouwen en appartementencomplexen terugvinden. Aan het einde van de vallei liggen de bergen Dent Blanche en Pigne d’Arolla. Het uitzicht op deze twee iconische bergen laten elke keer mijn mond openvallen. Val d’Herens ligt dus tamelijk hoog, met Arolla op 2006 meter het hoogste dorp. 

Arolla by night
Credits: Friso van Wassenaer

Skiën in Arolla

Als hoogste dorp is Arolla een perfecte uitvalsbasis voor ski-avontuur. In het dorp zelf wonen maar 35 mensen tegenwoordig, dus het is niet massaal. Wel is er een skiverhuur, kleine supermarkt en zijn verschillende mooie hotels; zo bleef ik in het Grand Hotel & Kurhaus.

Het skigebied zelf is tamelijk klein. Er zijn in totaal maar 4 sleepliften bij Arolla en in het hele gebied, Espace Dent-Blanche, is er 45km piste. Het hoogste punt van de het skigebied bij Arolla ligt rond de 3.000 meter. Dat dit skigebied klein is, komt omdat de hele vallei beschermd natuurgebied is. Daarom mogen er geen nieuwe pistes meer worden aangelegd. Wél zijn er plannen om de sleepliften in het gebied te vervangen met stoeltjesliften. Arolla is dus geweldig om heen te gaan als je op zoek bent naar een rustig gebied met prachtige natuur. Maar er is meer…

Off-piste skiën in Arolla

Geen zorgen, ook voor de gevorderde skiërs is er toch nog veel te beleven in Arolla. Dat er niet zo veel pistes zijn betekent namelijk dat er tal van bergflanken zijn met onaangetaste sneeuw. Dat gecombineerd met de hoogte en sneeuwzekerheid van het gebied, maakt dat dit een paradijs is voor off-piste fanaten.

Vanaf de hoogste lift zijn er tal van afdalingen die je kan doen naar het dal. Vanaf daar kan je óf de lift in, óf met de bus terug naar Arolla zelf. Wel moet gezegd worden dat het inschatten van de sneeuwcondities wel goed gedaan moet worden. Het laatste wat je wilt, is een lawine op je kop! Hiervoor kan je ook een gids huren in Arolla of dichtbij gelegen dorpen. 

Mocht je daar geen geld of zin voor hebben, is er nog een ander alternatief. Arolla heeft namelijk een aantal ongeprepareerde pistes. Dit zijn eigenlijk gemarkeerde off-piste afdalingen. Deze pistes voelen daarom ook echt niet als pistes, maar als een stukje puur door de bergpoeder ‘sjeezen’. Elke dag wordt beoordeeld of de sneeuwcondities veilig genoeg zijn om deze ‘pistes’ open te laten. Kortom, als deze open zijn, kun je dus altijd veilig afdalen, met uitzicht op geweldige bergnatuur.

Off piste in Arolla
Credits: Friso van Wassenaer

Tourskiën in Arolla

Ten slotte dan de meest spectaculaire activiteit: tourskiën. Bij deze activiteit doe je vellen onder je speciale tourski’s waardoor je stijle hellingen op kan lopen met je ski’s onder je voeten. Hierdoor kan je in bergkommen en op bergpassen komen, waar liften je niet heen kunnen brengen. Dit is heel bijzonder en geeft je echt het gevoel dat je een trektocht aan het maken bent in een winterparadijs.

Op skis door Val d'Herens
Credits: Friso van Wassenaer

Arolla is een paradijs voor tourskifanaten. In een vallei omgeven door 4.000 meter hoge bergen, zijn er tal van tochten te maken. De meest spectaculaire is waarbij je met een helikopter wordt afgezet op de 3.796 meter hoge Pigne d’Arolla. Echter zijn er ook makkelijkere tochten in de buurt te maken die of vanaf het dorp, of vanaf een van de liften te beginnen zijn. Sowieso raad ik altijd aan om hierbij een gids te huren, zodat je veilig en verantwoord de bergen in kan.

Zware tocht op tourskis
Credits: Friso van Wassenaer

Wil je beginnen met tourskiën? Geen probleem, ook dat kan in Arolla. In Arolla zijn er zogenaamde ‘Rando Parcs’. Dit zijn gemarkeerde tourskiroutes op en naast de piste, waar je veilig omhoog kan lopen. Als het rando parc open is, zal de helling ook veilig zijn. Op deze manier is Arolla een uitstekende bestemming voor tourskiën voor alle moeilijkheidsgraden.

Voor wie is Arolla?

Arolla is een unieke wintersportbestemming. In deze afgelegen vallei kan je genieten van geweldige natuur en bergpracht. Ben je op zoek naar eindeloos lange pistes? Dan kan je beter ergens anders kijken. Als je echter met een klein gezin op stap bent, zou Arolla zomaar iets voor jou kunnen zijn. Maar bovenal: ben je geïnteresseerd in tourskiën? Kijk dan niet verder, want een plek zoals Arolla behoort tot de besten van Europa!

Blik op Val d'Herens
Credits: Friso van Wassenaer
AlpenBergenEuropaReisverhalenTheOutdoors.nlWintersportenZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.