Trailrunnen tijdens de UTMB, hoe is dat?

door

Als het gaat om trailrunnen staat de UTMB in Chamonix bovenaan de bucketlist van veel trailrunners. De trailruns rondom de Mont-Blanc trekken jaarlijks meer dan 10.000 deelnemers naar het prachtig gelegen Chamonix. Wat maakt de UTMB zo populair en bijzonder? Hoe zwaar is het om de race CCC (100 km) te rennen én finishen? Lees snel verder!

Courtney Dauwater, trailrunning, UTMB, Chamonix, finish, ultrarunning
Courtney Dauwater bij haar historische UTMB-finish in Chamonix

Ultra-Trail de Mont-Blanc: UTMB in Chamonix

Ultra-Trail de Mont-Blanc (kortweg: UTMB) is het grootste evenement voor trailrunners. Deelnemers uit alle hoeken van de wereld reizen af naar Chamonix, aan de voet van de Mont-Blanc. De plek waar je ook de bekende wandelroute ‘Tour du Mont Blanc ‘ vindt. Dit jaar was alweer de 20e editie. Met meer dan 10.000 deelnemers is het evenement groot(s). De meest iconische afstand trailrunnen van de UTMB heet ook UTMB, wel zo makkelijk. Als iconische 100 mijl-race met start en finish in Chamonix, en het ‘rondje’ trailrunnen van 171 km om de Mont-Blanc, is er geen ultrarunner die deze race niet op de bucketlist heeft staan. Is deze afstand nog niet uitdagend genoeg, is er met de PTL een 300 km race die de grootste avonturiers uit hun comfortzone haalt. Samen met de CCC (100 km), OCC (55 km), TDS (145 km), MCC (40 km), ETC (15 km), YCC (14 km) en mini-UTMB kan elke trailrunner, hardloper en sportieveling deelname aan het evenement UTMB als geweldige uitdaging zien.

Wil je ook meedoen met de volgende UTMB?

Wil je trailrunnen tijdens de UTMB, dan is het goed om te weten dat deelname zeker niet vanzelfsprekend is. De populariteit van het evenement zorgt ervoor dat er veel meer inschrijvingen zijn dan het aantal beschikbare plekken. Dus nu even goed opletten: stap één is het verzamelen van zogenoemde ‘running stones’, een soort loten die je kan verzamelen tijdens trailrunning bij een race van UTMB World Series. Stap twee is het verkrijgen van een geldige UTMB-index: op te pikken bij een UTMB World Series of UTMB Index Race. Stap drie is meedoen aan de loterij: je zet je verzamelde running stones in om een felbegeerde ticket te krijgen. Hoe meer running stones je hebt, hoe groter de kans dat je wordt ingeloot. Is het gelukt? Dan stap vier: regel snel een slaapplek, want de prijzen zijn hoog en de slaapplaatsen schaars in Chamonix.

Trailrunning tijdens UTMB in Chamonix rondom de Mont-Blanc in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen
Het Italiaanse Courmayeur bij de start van de CCC van de UTMB

Toppers van trailrunnen trekken jaarlijks naar UTMB

UTMB is erg populair, ook onder de beste trailrunners van de wereld. Toppers als Kilian Jornet, Stian Angermund en Courtney Dauwalter zijn graag deelnemer in Chamonix. Dit jaar was de vrouwelijke GOAT (Greatest Of All Time) ook naar Frankrijk gekomen om geschiedenis te schrijven. Met in 2023 al winst bij de Western States en Hardrock 100 kon ze met winst van de UTMB de eerste trailrunner (vrouw én man) zijn die de historische ‘triple’ behaald. En dat is haar gelukt! In een ‘Amerikaans’ overweldigend en uitgelaten Chamonix lukt het Courtney Dauwalter om haar legacy te vergroten door als eerste de finish over te gaan. Doordat Jim Walmsley bij de mannen de overwinning behaalt, is er ook nog eens een historische, unieke Amerikaanse double. Met o.a. Stian Angermund (winnaar OCC), Thibaut Baronian en Katie Schide was de top van trailrunnen aanwezig tijdens de UTMB.

Grote community van trailrunners tijdens UTMB

De populariteit van de UTMB is de laatste jaren nog meer toegenomen doordat steeds meer mensen trailrunnen hebben ontdekt. Het sportieve van hardlopen gecombineerd met het ontspannen gevoel van de natuur, maakt trailrunnen bij veel mensen hun favoriete sport. Door dat ontspannen gevoel zijn (de meeste) trailrunners open en toegankelijk. De sfeer van een sterke community geeft ook de UTMB een geweldige ervaring. Een sterk groepsgevoel is een welkom contrast ten opzichte van de steeds meer individualistischere wereld. Dit verklaart naast de professionele organisatie en prachtige omgeving de populariteit van de Ultra-Trail du Mont-Blanc.

Trailrunnen met Ard van Peppen tijdens de UTMB in Chamonix

CCC – trailrunnen van Courmayeur naar Champex-Lac

Dit jaar mocht ik namens Hoka en The Outdoors deelnemen aan de het zusje van de UTMB: de CCC met 100 km en 6156 hoogtemeters. Een pittige trailrun, startend in het Italiaanse Courmayeur en eindigend in het Franse Chamonix. Om 09.15 uur ren ik met mijn Hoka Mafate Speed 4 over de startlijn met 2300 deelnemers die allemaal proberen om binnen de deadline van 26,5 uur de finish te halen. Al de eerste kilometer door Courmayeur juichen mensen ons richting de bergtrails. De eerste uphill van 9 km kost mij 2 uur trailrunnen. Dit blijkt een voorbode te zijn van een hele zware, intense trailrun. De lange stukken bergop opgevolgd door lange stukken bergaf zijn een aanslag mijn bovenbenen. Wanneer ik halverwege, in Champex-Lac (de middelste c van CCC), arriveer, ben ik op. Het huilen staat me nader dan het lachen, maar na een half uur pauze en een klein bord pasta in mijn maag vertrek ik toch voor de laatste 47 km trailrunnen.

CCC – trailrunnen van Champex-Lac naar Chamonix

Omdat het afkoelt, trek ik met mijn nieuwe HOKA Skyflow-jas de nacht in. Dit ultralicht windjack is waterafstotend en voel ik niet, aangezien het maar 105 gram weegt. Mijn Petzl-hoofdlamp zorgt ervoor dat ik boomstronken, stenen en afgronden (net) op tijd zie. Het kost veel moeite om tempo te houden, maar de omgeving motiveert echt. Ik loop al uren midden in de natuur in de Alpen van Zwitserland naar Frankrijk; dit is wat trailrunnen tijdens de CCC moet zijn. Zwaar én mooi. Bij 70 km staat mijn crew me juichend op te wachten in Trient. De morele boost is groot. Het leidt af van de pijn en met hun enthousiasme krijg ik meer energie. Ons volgende rendez-vous is bij 82 km. Dat klinkt behapbaar. Dat die verzorgingspost al na 12 km (relatief snel) is, blijkt om een goede reden te hebben. De berg ertussen is intens, zwaar en onredelijk lang steil. Twee uur lang in kruiptempo en zonder reserve omhoog stampen. Wat een hel! Met benen van pap daal ik af en kom ik uiteindelijk aan bij Vallorcine. Met weer een warm welkom van mijn crew weet ik zeker: de finish ga ik halen. 18 km klinkt als een peulenschil, wanneer je het afzet tegen de 82 km die ik al heb gehad. Na 20 uur en 32 minuten spring ik eindelijk over de finishlijn in Chamonix. Moe, voldaan en na heel veel doorzettingsvermogen ben ik trots finisher van de CCC van de UTMB!

Chamonix aan de voet van de Mont-Blanc

Chamonix is een prachtige gelegen plaats, direct aan de voet van de Mont-Blanc. Het uitzicht vanuit de stad mag gerust fenomenaal worden genoemd. Het centrum van Chamonix is ruim uitgerust met terrassen om van dit uitzicht te genieten. De bourgondiër heeft dan ook meer dan genoeg keuzes om de innerlijke mens tevreden te stellen. Bezoek van o.a. de top van Aiguille du Midi, het bergmeer Lac Blanc of de waterval Le Dard maken Chamonix een perfecte uitvalsbasis voor vele bergactiviteiten, waaronder hiken en trailrunnen. De actieve vakantie combineren met het comfort van alle faciliteiten maken (het centrum van) Chamonix een geweldige bestemming. En tijdens de UTMB is Chamonix gewoonweg genieten!

UTMB: aanrader voor elke trailrunner

De UTMB is het meest populaire evenement en dat is volledig terecht. Wat een prachtige trails in de indrukwekkende bergen rondom de Mont-Blanc. Dat je in Frankrijk, Zwitserland en Italië kan trailrunnen is bijzonder. Verschillende afstanden maken deelname op elk niveau mogelijk. De organisatie is tot op de puntjes verzorgd. De vele deelnemers zorgen voor een geweldige vibe in en rondom Chamonix. Het sfeervolle centrum met de iconische finish maken het plaatje compleet. De UTMB is voor de trailrunner een echte aanrader!

AlpenEuropaEventkalenderFrankrijkHokaItaliëTheOutdoors.nlTrailrunningZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.