De ultieme winterse activiteiten in Zweden

door

In het hart van Zweden wacht je een onvergetelijke winterervaring. Een dikke laag sneeuw is hier in de winter de normaalste zaak van de wereld, dus daar hoef jij geen zorgen over te maken. Ik ging op onderzoek uit in de Scandinavian Mountains en kwam tot de conclusie dat de omgeving rond Sälen zo’n 116 kilometer aan pistes biedt met daarnaast nog veel meer winterse activiteiten. Daarover lees je meer in dit artikel.

Met de hondenslee door een magisch wit landschap

De winter in Zweden ziet er al bijzonder uit op de foto’s, maar deze ervaring in het echt beleven overtreft alles. Voor een authentieke arctische ervaring is hondensleeën een must. Je mag zelf je eigen slee besturen of onder een paar dekens in de slee zitten. Voor het besturen van de slee heeft Peakpoints Adventures een paar regels waar je rekening mee moet houden:

  • Laat nooit los
  • Gebruik de rem. Zorg voor spanning op de touwen
  • Houdt afstand tussen de teams
  • Blijf gefocust
  • En geniet ervan!
Credits: FBNN Photography

Het besturen van een hondenslee klinkt misschien moeilijk, maar dat is het gelukkig niet. Je hebt genoeg tijd om van de omgeving te genieten terwijl de honden jou door het sprookjesachtig witte landschap trekken. In de stilte van de natuur, helemaal alleen met het geluid van het gekraak van de sneeuw onder de slee. De ultieme manier om de winter in Zweden te ervaren. Wat wil je nog meer?

Prachtige uitzichten tijdens een sneeuwscooter tocht

Een andere manier van vervoer door een laag sneeuw is natuurlijk de sneeuwscooter. Na een korte instructie mag je achter het stuur kruipen. Een koud avontuurtje wanneer je met -20 graden en 30 kilometer per uur de berg op moet, maar dan heb je al wel snel een mooi uitzicht over de Zweedse en Noorse bergen. Gelukkig bieden de verwarmde handvaten nog wat comfort en het spatscherm houdt de wind nog een beetje tegen, maar zorg voor goede kleding, zodat je het niet koud krijgt. Een isolerende onderlaag van merinowol deed voor mij wonderen.

Hiken door een dik pak sneeuw met speciale sneeuwschoenen

Wanneer je van de sneeuwscooter stapt, zal je al snel merken dat een paar meter lopen veel moeite kost. Op sommige plekken zak je al snel tot je knieën in de sneeuw. Gelukkig hebben ze hier iets op gevonden, namelijk de sneeuwschoenen. Deze ‘tennisrackets’ bind je aan je eigen schoenen, waardoor je met weinig moeite over de sneeuw kan lopen. Een ontspannende manier om van de omgeving te genieten. We schreven al eerder over deze speciale sneeuwschoenen, dus lees ook even dit artikel wanneer je hierover meer wilt weten.

De Samische eetcultuur van Zweden

Deze wandeling met sneeuwschoenen was trouwens in combinatie met de sneeuwscooter tocht van More Activities. Voor een onvergetelijke tijd in Sälen, bieden zij verschillende activiteiten en tours aan. Zo hadden ze halverwege de wandeling een heerlijke lunch georganiseerd. De inheemse bevolking van Zweden is de Sami en een specialiteit op hun menu is gerookt rendiervlees, oftewel souvas. Na de lunch namen we weer de sneeuwscooter terug naar het dorp, maar met daarbij een alcoholvrije glögg (Scandinavische variant op glühwijn) hadden we weer genoeg energie om de kou te trotseren.

De perfecte plek voor beginnende wintersporters

Onverwacht stond ik tijdens deze reis voor het eerst van mijn leven op de latten. De piste van SkiStar in Trysil was voor mij de perfecte plek om het eens te proberen. Blijkbaar is dit zelfs het grootste skigebied van Noorwegen en heeft het veel pistes voor de beginnende skiër. De pistes bevinden zich allemaal rondom de berg Trysilfjellet van 1.132 meter hoog. Een enkele lift omhoog geeft al prachtige panorama uitzichten over Zweden. Ook voor de gevorderde wintersporter zijn er ongeveer 20 kilometer aan moeilijke pistes.

Als beginner had ik nog niet zo veel nodig, een fel groene piste was genoeg. Na enkele adviezen van reisgenoten, ging ik het maar gewoon proberen. Technisch waren mijn afdalingen niet volmaakt, maar ik had met vallen en opstaan al snel de smaak te pakken. De sneeuw is hier trouwens perfect om het skiën of snowboarden eens een kans te geven en daarnaast was het ook erg rustig in het begin van het seizoen. Na een paar uur werden de moeilijkere pistes om mij heen steeds aantrekkelijker. Hoe ik precies van die rode piste ben afgekomen is een vage herinnering geworden. Wat ik nog wel weet, is dat ik halverwege een stukje heb gelopen om mijn verloren ski weer op te halen. Volgende keer misschien toch een lesje nemen?

Een culinaire pauze na inspanning

De onderstaande foto’s zijn overigens op de piste van Lindvallen geschoten, waar je na een afdaling nog even door de McSki kan voor een BigMac. Voor wie wat meer culinair geprikkeld wilt worden, is Lammet & Grisen een aanrader. Zelfs de locatie is perfect, aangezien je hier dineert met uitzicht op de pistes. Het buffet start met lamsvlees waarbij je passende bijgerechten kan opscheppen. Daarna volgt varkensvlees en rundvlees met passende wijn bij elk soort vlees. Ik heb in tijden niet zo lekker gegeten als hier.

Avondwandeling met een survival-expert

Hoofdlamp op en sneeuwschoenen aan. Beleef de Scandinavische wildernis op een avontuurlijke manier met Wolverine Adventure. Gelukkig ben je in goede handen, want onze gids voelt zich pas thuis zonder eten en 4G-verbinding. Als survival-liefhebber zal Karl jou inspireren met zijn ervaring en sprekende verhalen over de wildernis van Canada en Afrika. Deze tour bevond zich trouwens in Trysil, een dorpje niet ver van de Zweedse grens. Met een beetje geluk spot je hier de veelvraat en op een heldere avond zie je het Noorderlicht. In de winter is het hier trouwens rond 15:00 al donker, maar dat maakt deze wandeling juist zo speciaal. Deze stilte in de wildernis is overweldigend.

Nu jij! De ultieme winter van Zweden zelf beleven

Wil je meer weten over een zorgeloze wintersport naar Zweden? Met BBI-Travel kan je via Groningen Airport Eelde naar Scandinavian Mountains vliegen. Een eenvoudige en korte trip, waardoor je binnen no-time op de sneeuwscooter zit.

Heb je nog niet genoeg gelezen over de leukste wintersportactiviteiten in de winter? In een ander artikel schreven we over de leukste niet ski-activiteiten in Val Thorens!

BergenEuropaReisverhalenScandinaviëTheOutdoors.nlWintersportenZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.