Vegan avocado + komkommer Sushi | Meatless Monday

door

Heel veel mensen houden van sushi en jij waarschijnlijk ook. Je hebt zoveel soorten sushi: maki, crispy garnaal, tonijn, zalm én sushi vol met groentes. Yes, helemaal mooi. Je kan dus ook lekker zelf vegan sushi maken. Wat dacht je van komkommer, avocado en mango? Of misschien stop je er nog wat wortelstukjes bij. Alles kan en dat is zo nice aan sushi. Je maakt gewoon een rol met ingrediënten die jij zelf lekker vindt et voilà, daar staat je snack of avondeten. Doe er nog wat sojasaus bij om het af te maken. Er is dus voor iedereen wat wils. Het enige nadeel is dat het altijd vrij prijzig is, daarom ga ik jullie vandaag vertellen hoe je zelf thuis overheerlijke vegan sushi maakt.

Vegan Sushi

Vegan Sushi maken is echt allesbehalve moeilijk. Dit zelfgemaakte sushi-recept is eigenlijk wel een heel leuk keukenproject om samen met je partner te doen als je op zoek bent naar iets nieuws om samen te doen op een vrijdagavond. Hoe je deze overheerlijke gezonde vegan sushi maakt ga ik je nu vertellen.

Ingrediënten/ benodigdheden

Het is slim om een bamboemat/ sushirolmat te gebruiken om de sushi in te rollen. Zonder mat is dit namelijk erg lastig en zal de sushi er niet zo mooi uitzien.

Sushirijst

 • 1 kopje kortkorrelige bruine rijst, goed afgespoeld
 • 2 kopjes water
 • 2 eetlepels rijstazijn
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 theelepel zeezout

Voor de rollen sushi

 • komkommer, in lange reepjes gesneden
 • rijpe mango, in verticale reepjes
 • avocado, in plakjes gesneden
 • handje microgroenten, optioneel (of andere extra groenten naar keuze)
 • 2 eetlepels sesamzaadjes, optioneel
 • 4 norivellen (zeewiervellen)

Serveren

 • Sojasaus
 • Wasabi

Hoe maak je deze vegan sushi?

Start als eerste met het maken van de sushirijst. Combineer de rijst, het water en de olijfolie in een middelgrote pan en breng dit aan de kook. Wanneer het kookt kan je het deksel erop doen, het vuur lager zetten en vervolgens 45 minuten laten sudderen. Haal de rijst van het vuur en laat het afgedekt nog 10 minuten staan. Roer daarna met een vork en spatel de rijstazijn, suiker en zout erdoor. Dek de rijst hierna af, totdat je het gaat gebruiken voor het maken van de vegan sushi.

Dan is het tijd om de vegan sushirollen te maken. Pak een kleine kom en vul deze met water. Zorg dat je ook een theedoek bij de hand hebt, want je handen worden plakkerig. Leg een norivel met de glanzende kant naar beneden op een bamboematje en druk een handvol rijst op de onderste tweederde van het vel. Leg op de bodem van de rijst je toppings. Niet te vol, anders wordt het moeilijker om te rollen.

Gebruik de bamboemat om de nori in te stoppen en op te rollen. Eenmaal opgerold, gebruik je de bamboemat om de rol voorzichtig aan te drukken en te vormen. Leg de rol opzij, met de snijkant naar beneden. Herhaal met de resterende rollen.

Photo by Luigi Pozzoli/ Note: wij gebruiken natuurlijk geen zalm zoals op de foto maar het geeft wel een indicatie van de manier waarop je de sushi moet rollen.

Gebruik een scherp mes om de sushi te snijden. Serveer de heerlijke sushi als laatste met sojasaus. Tada! Daar staat jouw overheerlijke zelfgemaakte vegan sushi. Ja, precies. Daar mag je best trots op zijn.

Tips

 • veeg het mes tijdens het snijden een aantal keer schoon met een vochtige handdoek.
 • Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn hoe je nu precies sushi rolt, dan raden we je aan op YouTube: ‘sushi rollen’ of ‘sushi maken’ in te tikken. Hier krijg je filmpjes te zien over hoe je perfecte sushirollen maakt.

Heb jij deze vegan sushi gemaakt? Laat ons weten wat je ervan vond door een reactie achter te laten. Graag meer vegan recepten maken? Wat dacht je van deze vegan curry, vegan falafel, vegan lasagne of deze vegan pasta pesto?

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.