Ontdek het romantische wandel- en fietsparadijs Rijnland-Palts

door

In het wilde Westen van Duitsland ligt het prachtige Rijnland-Palts. Deze veelzijdige streek heeft alles wat een romantisch weekendje weg nodig heeft. Van pittoreske stadjes en unieke wijngaarden tot open weides en sprookjesachtige bossen. Ontdek Rijnland-Palts te voet, met de fiets of zelfs in de rolstoel. De streek is toegankelijk voor iedereen. Ready, set, go

Wandelen bij de Pfälzer Weinsteig | © DZT / Ben Wiesenfarth

Waarom Rijnland-Palts? 

Rijnland-Palts is niet enkel een zeer mooie streek, je kan er ook van alles doen. Begin bijvoorbeeld je dag met een prachtige wandeling door één van de acht natuurparken en bewonder het land van de stenen. Rijnland-Palts staat namelijk bekend om zijn stevige leisteen, prachtig zandsteen, marmer en oude edelstenen. Na een bijzondere wandeling kan je de dag afsluiten met een heerlijk glas wijn, want het is dan ook de staat met de meeste (en beste) wijn van Duitsland. Bezoek één van de vele wijnboeren of wijntavernes, want: wijn smaakt het beste waar het verbouwd is.

Neem je je fiets mee op vakantie? Goed nieuws, Rijnland-Palts is niet enkel een geweldige plek voor hikers, fietsers kunnen hier ook al hun energie kwijt. Ontdek verschillende langeafstandsfietsroutes langs de rivieren, één- of meerdaagse tochten of korte ritten voor mensen die simpelweg graag eens fietsen. In Rijnland-Palts zijn er geen hellingen zoals op de Mont Ventoux. De paden zijn vaak laag, gemakkelijk en altijd duidelijk aangegeven. Toch niet zeker of het gepast is voor jou? Check hier de reisplanner van Rijnland-Palts. 

Rheinland-Pfatz

Eifelsteig, Dauner Maare | © Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

Het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald is de trots van Rijnland-Palts. Het park dat in 2015 werd opgericht is zeer beschermd gebied. Waarom? Omdat men hier zeldzame planten en dieren kan tegenkomen, zoals de wilde kat. Deze wordt ook wel de ‘Koningin van het bos’ genoemd. 

Het bos wordt ten koste van alles beschermd, maar hoe wordt het dan onderhouden? Niet. Het park wordt simpelweg aan haar lot overgelaten. Dit is alles behalve nadelig, want zo groeit de natuur zoals zij dat zelf wilt. Uiteraard steekt de mens een handje toe waar en wanneer nodig, maar ze komen niet tussen de natuurlijke processen. Je ziet er dus echt, puur natuur. 

Je kan natuurlijk ook zalige hikes maken in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Kies uit het grote netwerk van wandelpaden en bewonder de prachtige uitzichten. Geen kracht meer om helemaal terug naar huis te gaan? Overnacht in een van de drie trekkingkampen die verstopt zitten in het bos. Zet je tent(en) er op en geniet van een heerlijke avond onder de sterren. Neem een extra deken mee, want vuur maken is strikt verboden.

De Eifelsteig

Vermijd even al de stress, drukte en hectiek van jouw stad en kom terecht in pure rust. Welkom in de Eifelsteig. We kennen de Vesuvius, de Etna en de Eyjafjallajökull, maar vulkanen in Duitsland, dat is wellicht iets nieuws. 400 miljoen jaar geleden was er een tropische zee op de plaats van de Eifelsteig. Je komt er indrukwekkende overblijfselen tegen van vulkanisme, de mineraalwaterstad Gerolstein, dolomietrotsen en de maars. Een unicum in Duitsland. 

Rheinland-Pfatz

Eifelsteig, Genovevahöhle | © Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

Het pad van de vier elementen

In de Eifelsteig vind je Het pad van de vier elementen. Een langeafstandswandelweg van 313 kilometer land, die loopt van Aken-Kornelimünster tot aan Trier. Het motto van het pad? “Waar rotsen en water je begeleiden.” Wandel langs kronkelende riviervalleien, mysterieuze bossen, uitzichtrijke weiden en zelfs vulkaanlandschappen. Hou je ogen open, want je kan hier meer dan 10.000 soorten planten en dieren ontdekken. Indien je enorm gedreven bent, kan je de wandeling aan een stuk door lopen. Dan ben je 15 dagen zoet. Je kan de tocht echter ook verdelen in stukken en aanpassen aan je eigen tempo.

Ontdek tijdens de wandeling ook de kastelen van Manderscheid en het oude klooster Himmerod, steek de Butzerbach over dankzij kleine hangbruggen en bewonder indrukwekkende rode zandsteenformaties. Je waant je net op Mars. En dat is nog niet alles, want je komt ook nog bij de bijzondere Genoveva-grot. Het pad van de vier elementen blijft maar verrassen! Als je Trier uiteindelijk hebt bereikt, zie je de monumentale gebouwen in de oudste stad van Duitsland. Als een glas wijn verdiend was na een kleine dagwandeling, dan is na 313 kilometer een heerlijke fles verdiend. Welkom aan de finish.

Populairste fietsregio van Duitsland 

Rijnland-Palts is bekend bij fietsers van elk niveau. Of je nu een racefiets, mountainbike, toerfiets, kinderfiets, tandem of e-bike hebt: als je erop uit wilt trekken, ben je in Rijnland-Palts op de juiste plaats. Zin in een uitdaging? Ga dan naar het middelgebergte. Maak je op voor de beklimmingen in Hunsrück, Eifel of Westerwald. Indien je een mountainbike hebt en klaar bent om wat vuil te worden, raden wij de talrijke bospaden en singletrails aan in de MTB-parken. Ga bijvoorbeeld naar Pfälzerwald of de Eifel. 

Ben je op stap met het gezin, ga dan de oude spoorlijnen af. De laatste jaren zijn spoorlijnen omgetoverd tot fietspaden geschikt voor jong en oud. Fiets over prachtige viaducten en door verfrissende tunnels. Puur avontuur voor iedereen. Was je toch iets te overmoedig en geraakt niet iedereen tot aan de finish? Dan staan de Regio-Radler bussen klaar om jou en jouw fiets terug naar de start te brengen. Check dit wel vooraf, want de bussen rijden alleen in bepaalde seizoenen. 

Geen fiets mee, of geen energie om zulke fietstochten te maken? Huur dan gerust een gewone fiets of een e-bike in één van de vele verhuurcentra in Rijnland-Palts.

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan al onze artikelen over Duitsland of de site van Rijnland-Palts en Duitsland Toerisme.

BikingDuitslandEuropaHikingNatuurgebiedenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.