Wildkamperen in Scandinavië dankzij het Allemansrecht

door

Het Scandinavische Allemansrecht geeft iedereen het recht om te genieten van de natuur. Zowel in Zweden, Noorwegen en Finland legt de informele wet de basis voor recreatie. Je kunt dus met een klein budget genieten van een ontspannen wandelvakantie waarbij je midden in de natuur slaapt. De enige voorwaarde is dat er geen schade aan de natuur wordt toegebracht.

Allemansrecht wildkamperen Scandinavië

Wat is het Allemansrecht?

Het Allemansrecht maakt het toegestaan om particuliere grond te betreden als je hier van de vrije natuur wilt genieten. Zo is het toegestaan om te wandelen, zwemmen, varen en fietsen en mag je zelfs niet-beschermde paddenstoelen, bessen en bloemen plukken zodat je jouw eigen maaltijd daarvan klaar kunt maken. Voor één nacht mag je ook kamperen op de plek die je hebt uitgezocht. Dit is wel onder de voorwaarde dat je geen schade aanbrengt aan natuur of landbouwgewassen. Ook mag je de eigenaar van de grond niet storen met je activiteiten. Dit is een unieke manier om echt back to basic te gaan en te genieten van de vrije natuur. Als je thuis ook het liefst zo groen mogelijk leeft en verder wilt gaan dan energieprijzen vergelijken en op de meest duurzame manier met energie omgaan is het prettig om ook je vakantie te laten stroken met je leefwijze. 

Hoe kies je het perfecte plekje?

Het mooie van wildkamperen is dat je jouw tent gewoon op kunt zetten op een mooie plek waar je langskomt. Neem tijdens een wandeltocht door de natuur je tent en slaapzak mee, stippel een route uit en kijk waar je uitkomt. In Zweden, Noorwegen en Finland vind je waanzinnig veel ongerepte natuur en dus plekken waar je schitterend kunt overnachten. Kies wanneer mogelijk voor een kampeerplek naast een waterbron, zoals een meer of beekje. Hier kun je je voorraad drinkwater weer aanvullen en ’s ochtends jezelf opfrissen. Neem zeker een waterfilter mee op jouw kampeertrip zodat je niet onnodig veel gewicht hoeft mee te zeulen tijdens het wandelen. Let ook goed op de omgeving. Het is fijn om in de beschutting van een boom te staan met jouw tent, maar check goed of het hout niet rot is waardoor de tak kan breken. Zo geniet jij van een goede nachtrust in je tent.

Maak alleen vuur waar het mag

Als je in de natuur slaapt maak je graag een eigen vuurtje, voor de warmte of om op te koken. Het is niet overal toegestaan om een houtvuur te maken. Tref jij restsporen van een vuur aan? Dit betekent niet automatisch dat je ook op deze plek mag stoken. Ook in de ongerepte natuur kom je plekken tegen waar je wel je eigen houtvuur aan mag leggen. Als dit is toegestaan is er een aangewezen plek, zoals bijvoorbeeld een aanwezige vuurput, vuurschaal, vuurkorf of een gemetselde steenkring. Hou het vuur altijd klein, bewaak het altijd en gebruik alleen dood hout. Indien je kookt op een gasflesje moet je er op letten dat de aarde onder het vuurtje niet verschroeit. Zo kan iedereen nog lang gebruik blijven maken van het Allemansrecht.

Camper wildkamperen
EuropaFinlandKamperenNoorwegenScandinaviëTheOutdoors.nlZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.