Touren door het Zweedse Åsnen National Park

door

Åsnen National Park is een paradijsje. Op een goede 10 uur rijden vanaf Utrecht (tip: neem een van de Scandlines ferries voor een nog snellere trip!) waan je jezelf in een totaal andere wereld. De rotslandschappen herinneren aan de ijstijd en de tijd van de Vikingen. Je vindt hier onder andere Trollberget, de berg van de trol en Norra Kvill National Park. Wie je zeker even moet ontmoeten voor een poging de big five van Zweden te spotten, is Ingrid Olssen.

Stoere jagersvrouw en nature lover

Ingrid Olsson, eigenaresse van Getnö – Lake Åsnen Resort, is fervent jager en natuurfotograaf. Haar vader kocht dit land. Samen met haar drie broers bouwde ze het resort uit tot wat het vandaag is: een bijzondere plek waar vissers, vogelspotters en hikers even helemaal kunnen aarden.

Åsnen National Park Ingrid

Fiskgjuse met een verrekijker

Ze guide je met een bootje over het water. Je krijgt een verrekijker en waar nodig een regenpak. Ook gaat de ‘fika’ mee – typisch Zweedse kaneelbroodjes – en een thermoskan koffie. Het is bijzonder hoe ze precies de plekken weet aan te wijzen waar de visarenden nesten. 

Visarend, één van de big five

De visarend is één van de big five van Åsnen National Park. Deze prachtige vogel, die vis vangt met een souplesse waar je ‘U’ tegen zegt, maakt met zijn flinke spanwijdte van maximaal 1,7 meter dat je niet anders kunt dan vol verbazing staren.

De overige vier zijn de zwart gekeelde duiker (een soort eend met een bijzonder verenkleed) , de eland, de kraanvogel en de zeearend. We zien de kraanvogel nog onderweg. De rest moeten we nog spotten. Ingrid gidst je door het national park per boot en weet precies de nesten aan te wijzen. Vol enthousiasme laat ze met een uitgeknipt stuk papier en touw zien hoe groot de vis- en zeearend werkelijk zijn.

Åsnen National Park

Idyllische sauna

Verkleumd komen we terug van de bootsafari. Het was best koud die dag. Aan de afgelegen voet van het Getnö – Lake Åsnen Resort vinden we de op houtgestookte sauna van het resort. Het is dat het stikt van de muggen en het inmiddels zo donker is buiten, dat we geen hand meer voor ogen zien. Anders hadden we na de sauna zeker even gedompeld in het meer. 

Rozig vinden we onze weg terug naar het wat gedateerde, maar rijk uitgerust huisje. Daar staat een complete barbecueset klaar om de dag in stijl af te sluiten. Na het heerlijke eten ploffen we in bed.  De huisjes zijn redelijk geïsoleerd op het terrein geplaatst, waardoor het voelt alsof je één bent met de elementen. Hoe fijn om te slapen zonder omgevingsgeluiden en bereik ;). Welterusten!

Åsnen National Park hutje

Trollberget

De volgende dag staat er een stevige wandeltocht op het programma. Natuur, ruimte en stilte, zo wordt het gebied van Trollberget omschreven. En dat klopt aardig.

We klimmen door de nauwe gang van de grot. Onze kinderlijke fantasieën herleven door het fabelachtige verhaal van de trollen die er zouden wonen. Hier komen zelfs lynxen voor. Die overigens vrijwel nooit gespot worden vanwege het eenzaam reizende bestaan en het jagen bij schemering. Maar het idee alleen al is machtig mooi.

Vuurtje stoken?

Houd je van vuurtjes stoken? Waar het in Nederland ondenkbaar is dat je vuur mag stoken in het park, tref je in Trollberget en door geheel Zweden verschillende vuurkorven op je route aan. De houtblokken liggen al voor je klaar. Dat schijnt hier heel normaal te zijn. Maar hou je aan de regels, want je mag alleen vuur maken en barbecueën op aangewezen plekken. Ook buiten deze plekken is het strikt verboden.

Åsnen National Park

De schoonheid van Åsnen National Park zit hem niet alleen in de grote dingen, maar juist ook in de kleine. Kleine, bijzondere mossen, paddenstoelen, kevertjes en zangvogeltjes maken het een sprookjesachtig geheel.

Åsnen National Park is het hele jaar door te bezoeken. Elk seizoen heeft hier zijn charme. Voor de fanatieke schaatser is het in de winter ook een paradijs om over het bevroren, uitgestrekte meer te schaatsen. De vogelaar en de visser zijn hier graag geziene gasten en komen volledig aan hun trekken, maar ook diegene die juist op zoek is naar rust zal vinden wat hij zoekt.

Åsnen National Park mos
Åsnen National Park paddestoel

EuropaNationale ParkenReisverhalenScandinaviëTheOutdoors.nlZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.