Bernina Express, de mooiste treinreis van Zwitserland

door

Met de Berina Express maak je één van de mooiste treinreizen van Europa. Deze beroemde rode sneltrein weet in kanton Graubünden grote hoogteverschillen te overbruggen. Vanaf Chur en St. Moritz rijdt de Bernina Express naar het Italiaanse Tirano, een stadje dat bekend staat om zijn mooie historische centrum. As je aan Zwitserland denkt, denk je wellicht ook gelijk aan de bergen. En geluk heb je, want tijdens de treinreis kan je er een hoop bewonderen. Maar dat niet alleen, de reis brengt je ook langs smeltende gletsjers, blauwe meren en indrukwekkende viaducten.  

Photo by Peter Wormstetter

De Bernina spoorlijn

Bij het plaatsje Samedan verlaat de Bernina Express de Albula spoorlijn en gaat de trein de Bernina spoorlijn op. Dit deel van de reis behoort tot het werelderfgoed van UNESCO en is tevens prachtig. Op 2328 meter, het hoogste punt van de reis, passeert de trein hier de Berninapas. Wandelliefhebbers hebben zelfs de kans een wandeling te maken over de Berninapas. Dit kan bijvoorbeeld van station Ospizo naar Alp Grüm. De afstand tussen deze twee is minder dan 5 kilometer. Wanneer je de Berninapas bereikt hebt, heb je een geweldig uitzicht op het meer Lago Bianco.

Het spiraalvormig viaduct bij Brusio is ook bijzonder. Dit is een cirkelvormige boogbrug op de Berninabahn vlak buiten het dorpje Brusio in het Zwitserse kanton Graubünden. De stenen brug is geopend in 1908 en bestaat uit negen overspanningen van elk 10 meter. Hierna komt langzaam maar zeker de eindbestemming Tirano in zicht. De stad ligt in het Noord-Italiaanse Sondrio (Lombardije) en aan de grens van de Val Poschiavo (Graubünden), dat weer uitloopt in de Berninapas. Vanaf Tirano kan je letterlijk alle kanten op en Tirano is daarom het perfecte startpunt voor je treinreis door Italië.

Bernina Express
Photo by Azzedine Rouichi

Panoramarijtuigen

De vervoerder van de Bernina Express, de Rhätische Bahn, heeft sinds 2000 speciale rijtuigen gekocht. Door deze rijtuigen zijn toeristen extra in staat om het prachtige uitzicht te bewonderen. De rijtuigen worden ook wel panoramarijtuigen genoemd. Dit zijn dus treinen met grote ruiten, waardoor je extra goed zicht hebt op het schitterende, ruige berglandschap.

Bernina Express
Photo by Bart Giepmans

Trein service Bernina Express

In de Bernina Express kan je geen complete maaltijd krijgen, maar er is wel een minibar beschikbaar. Hier kan je een drankje of een snack bestellen. Maar wees gerust, wanneer het tijd is voor de lunch heeft de trein Tirano bereikt. En laat deze stad nu net vol staan met heerlijke lunchtentjes.

Wist je dat de treinen ook beschikken over een klimaatbeheersingssysteem? Je kan zelfs als je wat luxer wilt reizen kiezen voor de eersteklas. Hier vind je stoelen met leren bekleding. Echter is het verschil van luxe tussen de eerste- en tweedeklas niet heel groot. Dus je kan ook gewoon lekker tweedeklas reizen.

Bernina Express
Photo by Christian Lue 

ActiviteitAlpenBergenEuropaInspiratieTheOutdoors.nlTreinreizenZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.