Boulderen op het eiland Hönö in West-Zweden

door

Op en rond de vele eilanden, natuurgebieden en meren in West-Zweden is altijd iets te doen. Denk bijvoorbeeld aan het hiken van de Biosfärleden, aan de rand van het Vänernmeer. Maar ook in de archipel van Göteborg, die ten westen van de gelijknamige stad ligt, hebben we een dikke aanrader voor je. Als je meer wil doen dan vette hikes of oogverblindende kanotochten in deze eilandengroep, dan kun je namelijk ook super gaaf boulderen op het zonnige eiland Hönö. Daarvoor moet je in het natuurreservaat Ersdalen zijn. Een stuk natuur dat zich kenmerkt door grote granieten rotsblokken, die ideaal zijn voor een potje klimmen zonder touwen.

Boulderen op Hönö

Met ongeveer 500 boulders is natuurreservaat Ersdalen, op het eiland Hönö, één van de grotere en bekendere boulderlocaties van heel Zweden. Het leuke is dat zowel beginners als experts hier hun klimhart op kunnen halen. De boulders zijn dusdanig gevormd dat je goed kunt landen op je crashpad, waardoor het ideaal is voor beginners. Er zijn al boulders te vinden vanaf niveau 3. Ben je meer op zoek naar een echte uitdaging? Probeer dan zeker eens wat harde routes. De niveaus variëren van 3 t/m 8a. Voor ieder wat wils dus, als je gaat boulderen op Hönö.

Een goede voorbereiding

Voordat wij gaan boulderen op Hönö en deze, door de zee afgeronde granieten gesteenten gaan uittesten, huren wij voor 100 SEK per dag een crashpad bij Backa Boulder in Göteborg op het vasteland. Daarna nemen we de gratis ‘car ferry’ naar het eiland. Met onze verse crashpad op de rug, wandelen we vanuit de parkeerplaats het gebied in. We gebruiken de 27crags app op onze telefoon om de boulders te vinden en al snel spotten we wat leuke opwarmroutes. De granieten boulders zijn vrij scherp en ruw, dus een rolletje tape en wat crème voor de handen achteraf zijn fijn om bij je te hebben. Na het opwarmen is het tijd voor wat meer uitdaging en gaan we naar de boulders aan het water.

Foto: Linda Richter

Verticale boulders en mooie slabs

De meeste boulderaars kennen Fontainebleau wel, en daar ben je natuurlijk nooit uitgeklommen. Hoewel je altijd even moet wennen aan een nieuw bouldergebied, is boulderen op Hönö voor de afwisseling wel echt een aanrader. Het is een totaal andere omgeving en dat zorgt voor een hele andere sfeer. Op het eiland vind je vooral veel verticale boulders, maar er zijn ook hele mooie slabs te vinden. Daarnaast moet je van tevoren wel even iets doen aan je verwachtingen, want het gebied is niet makkelijk gewaardeerd.

boulderen Hönö west zweden
Foto: Linda Richter

BergenEuropaKlimmenReisverhalenScandinaviëTheOutdoors.nlZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel