De vier mooiste nationale parken van Kroatië

door

Als je graag nationale parken wilt bezoeken met watervallen, wolven en prachtige archipels is Kroatië hét land voor jou. De kustlijn van het land strekt zich 1800 kilometer uit langs het kristalheldere water van de Adriatische Zee. Ook een groot deel van de Dinarische Alpen liggen in het land. Met acht nationale parken wordt de natuur in Kroatië goed bewaard en beschermd, en dit zijn volgens de vier mooiste parken.

Kroatië zit vol met prachtige nationale parken

Of je nu een fotograaf bent die wild wordt van watervallen, of gewoon natuurliefhebber die op zoek is naar een bos om in te verdwalen, in Kroatië is er altijd wel iets voor jou te vinden. Het natuurlijke landschap van Kroatië is dramatisch en altijd indrukwekkend. Dit zijn de vier beste nationale parken van Kroatië.

#1 Krka Nationaal Park

nationale parken Kroatië
Credits: Rick Govic via Unsplash

Nationaal Park Krka is de beste optie om te bezoeken vanuit Split. Het is één van de mooiste bestemmingen van het land. Het Krka Nationaal Park ontleent zijn naam aan de rivier Krka, die door de regio Dalmatië kronkelt. Het park is 109 km2 groot en telt 16 watervallen. De meeste bezoekers komen voor de legendarische verzameling van zeven watervallen genaamd Skradinski Buk. Onze tip: bezoek dit park in het laagseizoen. Het is niet voor niets een populaire bestemming dus in de rustigere maanden heb je het park bijna voor jou alleen.

Het Visovac klooster, gelegen op een klein eiland in het midden van de Krka rivier, is een aanrader. Daarnaast is een andere top bezienswaardigheid is het Servisch-orthodoxe Krka klooster, gesticht in de Middeleeuwen en bekend in heel Kroatië. Vanuit Roski Slap vertrekken boten naar dit klooster, en in de zomer en de herfst zijn er rondleidingen over de geschiedenis en de ingewikkelde architectuur van het gebouw.

#3 Mljet Nationaal Park

Credits: Wikimedia Commons

Dit vredige stukje beschermd land beslaat één derde van het autovrije eiland Mljet. Het eiland ligt 37 kilometer voor de kust van Dubrovnik in de Adriatische Zee. Het wordt omringd door twee prachtige zoutwatermeren, Veliko en Malo Jezero. In het eerste ligt een 12e-eeuws benedictijnenklooster dat oprijst uit het kleine eilandje Sveta Melita.

Het park is omzoomd met fietspaden en wandelroutes. De Pomena Trail is een ontspannende vijf uur durende wandeling langs de meest noordelijke rand van het park. De meeste mensen verplaatsen zich in het park op eigen kracht per kajak, kano en soms zie je een enkele scooter. Op dit eiland kom je heerlijk tot rust en voel je je één met de natuur.

#2 Plitvice Lakes

nationale parken kroatië
Credits: Mike Swigunski via Unsplash

Nationaal Park Plitvice Lakes is het beste nationale park om watervallen te spotten. Het park ligt in het midden van het land, op twee uur van Zagreb en drie uur van Split. Het Plitvice Meren was ooit de eerste van de nationale parken in Kroatië. Dit park is tegenwoordig nog steeds het grootste. Plitvice is een merenstelsel met een bijzondere geologische complexiteit. Er zijn 16 onderling verbonden, terrasvormige meren. Welke zijn ontstaan door de natuurlijke afzetting van calciumcarbonaat. Zo werden er natuurlijke dammen en rivieren gevormd, plus meer dan 90 watervallen en een netwerk van meren.

Met zijn evenwicht van water, groene weiden en dichte bossen, is het park ook de thuisbasis van lynxen, bruine beren, grijze wolven en een breed scala aan planten-, bloemen- en boomsoorten. Rondleidingen door het park zijn mogelijk vanuit Zagreb, Zadar en Split.

#4 Brijuni

Credits: Igor Bumba via Unsplash

Deze foto had je waarchijnlijk niet bij Kroatië verwacht, maar zebra’s spot je in Brijuni Nationaal Park. Hét beste park voor eilandhoppen. De beste manier om Brijuni Nationaal Park te verkennen is dan ook met de boot. In de prachtige archipel van 744 hectare groot liggen 14 Istrische eilanden. Éen van de attracties zijn de meer dan 200 dinosaurusvoetafdrukken gevonden op Cape Vrbanj en Cape Ploce op het eiland Veliki Brijun. Op dat laatste eiland kan je ook groene weiden, oude architectuur en een safaripark met zebra’s, olifanten, pauwen en meer vinden.

Kaartjes voor het park zijn verkrijgbaar bij het kantoor van de Nationale Parken Kroatië in Fažana. Fazana is een klein stadje aan de zuidwestkust van Istrië. In de toegang zijn een rondleiding met een ervaren gids, een treinrit over het eiland en de boottocht van Fazana naar Veliki Brujin inbegrepen. Ook kan je met je kaartje het safaripark, de mediterrane tuin en de beroemde 1600 jaar oude olijfboom van het park bezoeken.

Welk van deze parken je ook uitkiest, mooie uitzichten en foto’s zijn gegarandeerd. Welk van deze nationale parken ga jij het eerste bezoeken?

EuropaKroatiëNationale ParkenTheOutdoors.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel