Credits: Priscilla Du Preez - Unsplash

Duurzame kleding met koffiedrab | Duurzame Donderdag #7

door


Zoals bekend is moeten we allemaal duurzamer gaan leven. Er zijn zoveel manieren om duurzamer te leven dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je daarom op weg om steeds met kleine stapjes duurzamer te gaan leven. Eén van de dingen waarmee je je steentje bij kunt dragen is met het kopen van duurzame kleding. Dat geldt uiteraard ook voor outdoor- en sportkleding. Gelukkig worden bedrijven steeds creatiever in het duurzaamheidsproces. Dit keer bespreken we kleding met een wel heel bijzonder ingrediënt: koffiedrab.

Duurzame kleding produceren

Kleding kun je verduurzamen door bijvoorbeeld gebruik te maken van gerecyclede materialen, minder water te verbruiken bij het verfproces en chemicaliën achterwege te laten. Gelukkig worden die opties steeds vaker toegepast bij het produceren van kleding. Het Brabantse bedrijf FashionPower BV voegt hier nog een element aan toe. Het bedrijf was namelijk op zoek naar een oplossing voor de stank van zweet in kleding, aangezien dit een grote rol speelt bij kleren waarin je beweegt en sport. De oplossing bleek voor het oprapen te liggen in ons dagelijks leven, namelijk door gebruik te maken van koffiedrab.

duurzame kleding
Credits: Klim Sergeev – Unsplash

Betere duurzame kleding door middel van koffiedrab

Misschien vraag je je wel af waarom koffiedrab wordt gebruikt om duurzame kleding te optimaliseren? Daarvoor gaan we een stukje terug in de tijd. Vroeger werd koffiedrab naast doodskisten gezet om de lijkengeur op te nemen. Aangezien het dus in staat is om zo’n sterke geur op te nemen, vroeg FashionPower BV zich af of dat ook zo werkte bij zweet. Het antwoord op die vraag was ‘ja’, koffiedrab kan ook worden gebruikt bij het opnemen van een sterke zweetgeur. Daarnaast zijn er ook eens wat extra mooie bijkomstigheden. Zo zorgt de actieve koolstof in de koffiedrab voor uv-protectie, opname van vocht en een beter ademende stof. Win-win dus.

De kledingindustrie

De kledingindustrie staat op de tweede plek van meest vervuilende bedrijfstakken. Gelukkig maken steeds meer bedrijven dus een move richting duurzamer geproduceerde kleding. Dat heeft als voordeel dat de meer verantwoorde kleding ook betaalbaarder wordt. Een tijd geleden was de kleding namelijk nog redelijk duur, maar door de toegenomen vraag naar de duurzame kleding zijn de prijzen ook mooier geworden. Zo kun jij kwalitatieve, duurzame kleding aanschaffen zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven.

FashionPower BV

FashionPower BV bestaat al 124 jaar lang en is dus al een hele tijd actief in de kledingindustrie. Tegenwoordig produceren ze ook op een duurzame manier. Daarvoor gebruiken ze onder andere een dope dye-techniek, waarbij de kleur van de kleding wordt aangebracht tijdens het spuiten van de polyester garens. Dit scheelt maar liefst 60% water en zorgt voor minder gebruik van energie en chemicaliën. Deze techniek scheelt meer dan de helft aan CO2-uitstoot. Naast de dope dye-techniek gebruikt het bedrijf recyclebare garens voor hun outdoor- en sportkleding. En sinds kort geven ze dus ook koffiedrab een tweede leven.

duurzame kleding
Credits: Devin Avery – Unsplash
Bron:

Duurzaam levenKledingTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.