Goede zonnebril kopen? Wij vertellen je waar je op moet letten

door

De zon begint steeds vaker te schijnen en ook al is dat heerlijk, het is toch goed om je ogen ertegen te beschermen. Zeker als je er tijdens een zonnige dag op uit trekt in the outdoors. Je wilt natuurlijk niet de hele tijd je ogen dicht hoeven te knijpen en dat je dan niet van de omgeving kunt genieten. Daarnaast is het in sommige gevallen zelfs belangrijk om je ogen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk aan tijdens het wintersporten of mountainbiken. Gelukkig is daar een oplossing voor; een zonnebril. Dat kan een hele investering zijn, dus is het goed om na te denken over wat een goede zonnebril is. Wij helpen je bij het maken van die keuze.

Uv-bescherming

De zon biedt je een hoop voordelen, zoals een goed humeur, een lekker bruin kleurtje en vitamine D. Te veel zon is echter niet goed voor je en ook niet voor je ogen. Wanneer je ogen te lang worden blootgesteld aan Uv-straling verhoogt het de kans op staar op latere leeftijd. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 20% van alle gevallen van staar is veroorzaakt door langdurige en overmatige blootstelling aan Uv-straling. Een zonnebril die je daar dus tegen beschermt is van belang. Koop daarom een zonnebril met het label ‘UV400’ of ‘100% Uv-bescherming’.

goede zonnebril
Credits: Charles Deluvio – Unsplash

De glazen kiezen

Er zijn verschillende soorten glazen in verschillende kleuren en elk heeft weer zo zijn eigen voordelen. Bedenk dus goed waar je de zonnebril voor nodig hebt en kies daarbij de beste glazen. Hieronder hebben we de glazen voor je op een rijtje gezet.

Grijze glazen – Grijze glazen geven je een zo echt mogelijk en rustig beeld. Perfect voor tijdens een mooie bergwandeling bijvoorbeeld.

Bruine glazen – Bruine glazen geven je een sprekend en helder beeld. Hierdoor worden de prachtige meren en bossen misschien nóg wel wat mooier. Als dat al mogelijk is natuurlijk.

Max bruin/oranje glazen – Ben je veel met de auto onderweg? Dan zijn deze glazen perfect voor jou. Ze verhogen namelijk het contrast, waardoor je optimaal zicht hebt in het verkeer.

Groene glazen – Door groene glazen wordt fel licht goed tegengehouden. Ze geven je een helder beeld en laten de kleuren door waar het menselijk oog het meest gevoelig voor is.

goede zonnebril
Credits: Florencia Simonini – Unsplash

Overige tips bij het kiezen van een goede zonnebril

De vorm van de zonnebril – Natuurlijk is het ook belangrijk dat je de zonnebril mooi vindt. Ga daarom voor een vorm die goed bij je gezicht past. Zorg er ook voor dat de bril groot genoeg is. Niet alleen is dat mooier, ook zorgt het ervoor dat zo veel mogelijk indirect licht wordt tegengehouden.

Absorptie – Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je verblind wordt door de zon. Kies daarom een zonnebril met een CE-markering van drie of hoger. Een markering van drie betekent dat de zonnebril een absorptie heeft van minimaal 75%.

Een polariserende zonnebril – Wanneer je voor polariserende glazen gaat is dat perfect voor op de weg of voor op het water. Deze glazen zorgen er namelijk voor een heerlijk rustig en contrastrijk beeld doordat ze de schitteringen van de zon op het water of op een nat wegdek filteren.

Materiaal – Krassen op de glazen kunnen je gezichtsveld beïnvloeden. Als je dit wil voorkomen kun je het beste kiezen voor een zonnebril met glazen die gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat.

Wij denken dat je met deze tips een weloverwogen keuze kunt maken voor een goede zonnebril. Er nog niet helemaal uit of vind je het moeilijk om een keuze te maken? Dan raden wij aan om eens bij Bever te kijken. Zij verkopen brillen die stuk voor stuk geschikt zijn voor the outdoors. Succes!

goede zonnebril
Credits: David Suarez – Unsplash

AccessoiresKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.