Echte wegen hebben een uitzicht; Grossglockner Hochalpenstrasse

door

Een weg? Ja inderdaad, je zal ons niet snel betrappen over het schrijven over een autoweg. Maar tijdens ons bezoekje aan het Oostenrijkse Karinthië, mocht de Grossglockner Hochalpenstrasse niet aan ons lijstje ontbreken. Bewapend met onze Land Rover Defender startten we deze legendarische weg.

Grossglockner Hochalpenstrasse 7

Grossglockner Hochalpenstrasse

De Grossglockner Hochalpenstrasse is niet zomaar een weg die de ene plaats met de andere verbindt. De Grossglockner Hochalpenstrasse wordt omschreven als een van de meest fascinerende panoramaroutes van Europa. En dat is niet gek, want je begint in het plaatsje Fusch op ongeveer 800 meter boven zeeniveau en eindigt pas bij Kaiser-Franz-Josefs-Höhe op 2571 meter boven zeeniveau. Dat betekent dat je tijdens de maar liefst 48 kilometer lange weg bijna 2000 meter stijgt.

Grossglockner Hochalpenstrasse 4

Panoramaroute

Tijdens de 48 kilometer lange Grossglockner Hochalpenstrasse rijd je naar het hart van het Nationalpark Hohe Tauern. Je begint in een dorpje en tussen de bomen, maar tijdens de route verandert het landschap geregeld. Je maakt een prachtige rit door de natuur en komt uiteindelijk bij het hoogtepunt; het uitzicht op de Grossglockner. Je stijgt tijdens het rijden zelfs boven een gletsjer uit, wat het extra uniek maakt. Je kan namelijk op vrijwel geen andere plek met jouw auto, motor of fiets zo dichtbij een gletsjer komen.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Vervoer

Uiteraard hoef je niet met een auto of motor de Grossglockner Hochalpenstrasse te rijden. We kwamen er campers, bussen, auto’s met caravans, tractoren, brommers en zelfs iemand op een step tegen. Ben je met een elektrische auto? Geen probleem, her en der kan je jouw auto opladen. Uiteraard mag je de Grossglockner Hochalpenstrasse ook met de fiets afleggen. Aan het begin van de route krijg je een stempelkaart, waarmee je precies jouw tijden kan klokken. Her en der vind je checkpoints om precies te zien hoe snel je een etappe hebt afgelegd. Niet zo’n fietser? Neem dan gewoon de auto en stop bij de diverse hikeroutes, de panoramagondel of de diverse attracties.

Attracties

Er is aan iedereen gedacht tijdens de tocht over de Grossglockner Hochalpenstrasse. Je betaalt voor één auto €36 (juli 2018) en dat is niet niets. Gelukkig is alles tijdens op de Grossglockner Hochalpenstrasse gratis te bezoeken. Je kan overal gratis parkeren en diverse ‘attracties’ gratis bezoeken. Zo zijn er diverse musea, speeltuinen, wandelroutes, exposities en tentoonstellingen. Je kan er zelfs met waarnemingsapparatuur vanuit de uitkijktoren bergbeklimmers en steenbokken spotten.

Grossglockner Hochalpenstrasse 6

Hikes

Heb je je wandelschoenen meegenomen naar de Grossglockner Hochalpenstrasse? Dan zijn er diverse wandelroutes af te leggen. Zo begint de Alpe-Adria-Trail bij Kaiser-Franz-Josefs-Höhe en loop je ongeveer 13 kilometer naar Heiligenblut. Ook kan je de panoramagondel nemen en vanuit daar in 3 uur naar Heiligenblut hiken. Vergeet in beide gevallen niet dat je dan met de bus of hikend terug moet naar de auto. Uiteraard kan je ook her en der een korte wandeling maken naar mooie uitzichtpunten of tentoonstellingen. Of je maakt een gletsjerwandeling met een een gids.

Wat je moet weten

Entree voor de auto is €36 (juli 2018)
Alle tentoonstellingen zijn open van 10:00 – 17:00 uur
De weg is open op de volgende tijdstippen:
Mei: 6:00 – 20:00 uur
Juni t/m Augustus: 5:00 – 21:30 uur
September t/m Oktober: 6:00 – 19:30 uur
November t/m April: Gesloten
Meer informatie lees je op Grossglockner.at

Grossglockner Hochalpenstrasse 5

AlpenBergenEuropaOostenrijkRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.