Welke handschoenen koop je tegen koude handen?

door

De Siberische kou in Nederland komt niet heel vaak voor. Maar ondanks de niet extreem lage temperaturen in Nederland, kan je toch flink last hebben van koude handen. We spreken uit ervaring dat handschoenen niet altijd de oplossing zijn tegen koude handen. Hoe dik de handschoenen of wanten ook zijn, soms worden de handen gewoon niet warm.

Koude handen

Er zijn verschillende manieren hoe je koude handen kan krijgen. De eerste reden is dat het buiten zo koud is en jouw handschoenen eigenlijk niet voldoende bescherming bieden tegen de kou. In dat geval zal een warmere handschoen volstaan. Een andere reden voor koude handen is een verminderde bloedcirculatie. Tegen een verminderde bloedcirculatie is helaas relatief weinig preventiefs te doen. De ene zweert bij zilverhandschoenen, de andere bij een magnetische armband. Wat in elk geval helpt is warme kleding. Vervolgens zorgt een fikse inspanning dat het bloed sneller gaat stromen en je dus relatief snel warme handen en voeten krijgt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je altijd nog handwarmers kopen.

Skiing

Handschoenen

Handschoenen zijn er is alle soorten en maten. Van dunne hardloophandschoenen, tot extreem dikke wanten die je op de poolcirkels nodig hebt. Welke je draagt heeft vooral te maken met welk doel je ze gaat gebruiken en wat de externe factoren zijn. Belangrijk is dat ze je beschermen tegen de kou van buiten. Bij hardlopen hoef je niet per se handschoenen die de warmte heel goed isoleren, maar op wintersport is een extra dikke geïsoleerde handschoen wel lekker.

Materiaal keuze

Let bij aankoop van handschoenen ook zeker op welk materiaal het is. Wol is erg warm en houdt de warmte goed vast, maar reguleert het vocht over het algemeen iets minder. Gore-Tex, Primaloft of Thinsulate houden de handen droog en warm omdat deze materialen waterdicht, ademend en isolerend zijn. Perfect dus als ski- of winter hikehandschoen. Bespaar niet op een handschoen door goedkopere te kopen van bijvoorbeeld polyester of nylon. Deze handschoenen worden erg snel nat, waardoor je eigenlijk altijd een tweede paar bij je moet hebben.

Koude Handen

Wintersporthandschoenen

Ga je wintersporten? Dan zijn diverse elementen van belang. Uiteraard materiaalkeuze, zoals hierboven omschreven. Daarnaast is het verstandig om op te letten dat jouw handschoenen bij de vingers zijn afgewerkt met leer. Ski’s en snowboards zijn namelijk erg scherp en snijden bij het tillen zo door een paar handschoenen heen. Het leer beschermt je tegen het snijden in de handschoenen. Koop daarnaast de handschoenen nooit te klein of veel te groot. Als je ze iets te groot koopt, dan kan je er nog een paar onderhandschoenen onder doen. Als ze veel te groot zijn kan je jouw skistokken niet goed onder controle houden. Wanneer de handschoenen te klein zijn, krijgen de vingers te weinig ruimte. Hierdoor kan de lucht rondom de vingers niet circuleren en gaan jouw handen koud aanvoelen.

Wanten of handschoenen?

Het verschil tussen wanten en handschoenen hoeven we je waarschijnlijk niet te uit te leggen. Bij een handschoen heb je je vingers los van elkaar en bij een want zitten de vier vingers (los van de duim) bij elkaar. Bij een want houden de vingers elkaar dus warm, terwijl bij een handschoen jouw vingers zichzelf warm moeten houden. Wanten zijn dus warmer dan handschoenen, omdat de andere vingers elkaar warm houden. Het nadeel van wanten is natuurlijk dat je niet alles makkelijk kan vastpakken.

Laatste tips

  • Koop handschoenen nooit te groot of te klein
  • Er bestaan handschoenen met een warmte-element (die je kan opladen)
  • Handwarmers zorgen voor extra warmte in de handschoen
  • De voering moet goed vastzitten aan de buitenhandschoen, anders trek je de toppen er steeds uit
  • Laat je goed adviseren
  • Koop speciale handschoenen voor een speciaal doel (ijsklimmen, etc.)
  • Bevestig je handschoenen aan je jas of pols, zodat je ze niet zomaar verliest
  • Drink voldoende om jezelf warm te houden (geen alcohol)
  • Trek je handschoenen niet onnodig uit

Koude Handen 3

AccessoiresKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.