Het is vandaag de Internationale Dag van de Bergen

door

Om nog maar even in het thema van de bergen te blijven: vandaag is het de ‘Internationale Dag van de Bergen’. In 2003 heeft de Verenigde Naties deze dag in het leven geroepen om stil te staan bij de bijdrage die bergen leveren aan het leven in onze wereld. Deze bergen zijn bronnen van schoon water, voedsel en energie. Ook zijn het natuurlijk geweldige bronnen voor het toerisme en cultuur. Maar bovenal vormen de bergen een thuis voor 13 procent van de wereldbevolking. Het thema van dit jaar is daarom ‘Mountain Cultures: celebrating diversity and strengthening identity’.

Mountain Cultures

Bergen bedekken ongeveer 22 procent van het wereldoppervlak. Dat is bijna een kwart van de aarde. In die bergen wonen mensen. Mensen die vaak nog leven op basis van traditioneel erfgoed en cultuur. In veel berggebieden leven oude inheemse gemeenschappen die over kostbare kennis, talen en tradities beschikken en dat ook onderhouden. Deze volkeren ontwikkelden door de jaren heen opmerkelijke systemen voor landbewerking, waardoor die gebieden een rijke biodiversiteit hebben. Deze kwetsbare ecosystemen kunnen alleen blijven voortbestaan als deze volkeren en hun prachtige tradities in harmonie en met respect voort kunnen leven. En daar mogen we vandaag dus best wel even bij stilstaan. Bij deze..

Internationale Dag van de Bergen

Meer info over de Internationale Dag van de Bergen vind je via de Food and Agriculture Organization of the United Nations.

BergenEventkalenderTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.