Shanay-timpishka, de kokende Peruaanse rivier

door


Diep in de jungle van het Peruaanse Amazonegebied is wel iets heel bijzonders aan de hand. Je vindt daar namelijk een stromende rivier met kokend water. De rivier is 9 kilometer lang en heeft een breedte van 25 meter. Het wordt ook wel ‘The Boiling River’ genoemd. De lokale bevolking wist al een lange tijd van zijn bestaan, maar de rest van de wereld kwam er pas enkele jaren geleden achter. De vijf meter diepe rivier bracht echter een groot mysterie met zich mee. In de buurt van de rivier zijn namelijk geen vulkanen te bekennen, hoe kan het dan dat hij bestaat uit kokend water?

Shanay-timpishka

In 2011 kreeg de Peruaanse geofysicus Andrés Ruzo te horen dat de mysterieuze kokende rivier echt bestond. Zijn familie wist van het bestaan af en het was zijn tante die hem meenam naar de plek van de rivier. Andrés Ruzo was zo onder de indruk dat hij van 2011 tot 2016 onderzoek deed naar de plek. De sjamanistische gemeenschap dacht al die tijd dat het de zon was die zorgde voor de opwarming van het water. De voormalige naam van de rivier is dan ook ‘Shanay-timpishka’, wat ‘gekookt met warmte van de zon’ betekent. Echter bleek het water op te warmen door geothermische warmte. Dit is energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en warmwaterbronnen diep in de aarde.

Niet áltijd een kokende rivier

Veel dieren zijn slachtoffer geworden van de kokende rivier. Hoe? Wanneer ze in de rivier terecht komen verbranden ze logischer wijs van de buitenkant. Vervolgens zullen de longen van het dier zich vullen met kokend water, waardoor het dier ook van binnenuit verbrandt. Ja, dit klinkt natuurlijk niet al te best. Maar, gelukkig is de rivier niet overal kokend heet. Ongeveer tweederde van de rivier bestaat uit kokend water. Dit betekent dat je op sommige plekken (als je geluk hebt) zelfs kan zwemmen in de rivier. Het moet dan wel geregend hebben aangezien het niet-kokende gedeelte van de rivier ongeveer 86 graden heet is. Door de regenval koelt het iets af, waardoor de mogelijkheid van zwemmen zonder je te verbranden zich voordoet.

Maar of het nu wel of niet regent, een bezoekje aan de mysterieuze rivier is zeker aan te raden. De magische plek ligt op drie uur rijden van de stad Pucallpa. Het prachtige gebied kent een spirituele geschiedenis met krachtige geesten en mens-etende jaguars, en zit vol met unieke zoogdieren, reptielen, amfibieën en planten.

Midden- en Zuid-AmerikaPeruTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.