Onderzoek: magnesium poeder remt het Coronavirus

door

De klimmers onder ons hebben er regelmatig mee te maken; magnesium poeder. In sporten als boulderen, klimmen, turnen en calisthenics wordt er vaak gebruik gemaakt van magnesium poeder. Dit is een witte poeder die je op je handen smeert zodat je meer grip hebt. Een Brits onderzoek bewees dat dit poeder het Coronavirus deactiveert.

Magnesium poeder in sportscholen

In Nederland zijn sportscholen inmiddels al weer een tijdje geopend. Veel accommodaties zijn geopend met een beperkte capaciteit en/of een hoop maatregelen. De klimscholen hebben regels opgesteld over het gebruik van mondmaskers en magnesium poeder om de verspreiding van het Coronavirus in hun gebouwen tegen te gaan.

Het onderzoek

Een nieuw onderzoek van de Britse universiteit van Montfort toont echter aan dat het gebruik van de poeder het virus deactiveert. Onderzoekers gebruikten een vervangend virus, nauw verwant aan het virus dat COVID-19 veroorzaakt, in het onderzoek. Ze zetten monsters van het virus op plastic dat bedoeld is om klimgordels na te bootsen. Een deel van het plastic werd bestrooid met magnesium poeder en een ander deel werd schoon gehouden ter controle. De resultaten toonden aan dat binnen één minuut nadat het virus in contact kwam met het poeder, het aantal besmettelijke deeltjes in alle monsters met meer dan 99% was afgenomen.

“We are really pleased that the findings of our study suggest that chalk powder inactivates the infectivity of the virus and is therefore unlikely to harbour coronaviruses like SARS-CoV-2.” 

Dr Shivkumar

Geen coronavirussen in kalkpoeder

“We zijn erg blij dat de bevindingen van ons onderzoek suggereren dat kalkpoeder de besmettelijkheid van het virus inactiveert en dat het daarom onwaarschijnlijk is dat er coronavirussen zoals SARS-CoV-2 in zitten”, aldus viroloog Dr. Maitreyi Shivkumar, die deelnam aan het onderzoek.

Magnesium poeder is een vriend en geen vijand

“Het lijkt erop dat magnesium poeder een vriend is en geen vijand en dit zou enige troost moeten bieden aan alle consumenten die zich zorgen maken dat het poeder het virus kan herbergen,” zei Rich Emerson, voorzitter van de Association of British Climbing Walls. “We kijken uit naar de collegiale toetsing en de publicatie van het onderzoek waarvan we weten dat het kritische delen van dit werk zijn.”

Het uiteindelijke onderzoeksdocument wordt later dit jaar gepubliceerd. Een korte inleiding is nu te lezen.

GezondheidNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.