Deze originele activiteiten in Finland horen op jouw bucketlist

door

Eerder schreven we al een artikel over originele plekken om te overnachten als je in Finland bent. Denk aan slapen in een houten kota, vanuit waar je het noorderlicht kunt bewonderen, of slapen in een lodge, waarbij de beren zo ongeveer naast je bed langs lopen. Super tof! Maar als je naar Finland gaat, kom je daar natuurlijk niet om alleen maar binnen in een huisje te zitten. Je wilt ook gewoon super toffe activiteiten doen. Je kunt daarvoor meegaan met The Lapland Trail. Je hoeft dan niet na te denken over het programma, maar doet wel super toffe dingen. Liever zelf bepalen wat en waar je op pad gaat in Finland? Check dan vooral onderstaande tips voor super originele activiteiten in Finland.

Originele activiteiten in Finland (in de winter)

In de winter kun je in Finland natuurlijk perfect skiën. Maar daarvoor kun je ook prima afreizen naar de Alpen. Wil je een keer iets anders doen, dan is Finland een top bestemming. Dit zijn onze favoriete originele activiteiten in Finland (in de winter):

Ga zelf een iglo bouwen

Er is dus sneeuw genoeg in Finland. Sneeuw is niet alleen handig voor skiën en snowboarden. Je kunt er ook een heuse iglo mee bouwen. Een soort zandkastelen bouwen, maar dan groots aangepakt. Niet in je bikini op het strand, maar in de winter, met sneeuw en ijs. We hebben het dan dus niet over half werk. Onder leiding van een gids bouw jij namelijk in een paar uur tijd zelf een iglo met wanden van wel 30 tot 40 cm dik.

Ga op sneeuwscootersafari

Een husky safari is natuurlijk het droombeeld van een winterse trip naar Finland. Maar dit keer laten we de honden en hun gidsen achterwege. Je kunt namelijk ook een toffe safari doen, terwijl jij zelf aan het stuur zit. We hebben het hier over een sneeuwscootersafari. Natuurlijk niet eentje met stinkende en herriemakende benzinemotoren, maar over een duurzamere, elektrische sneeuwscooter; de zogenaamde eSleds. Er zijn verschillende safari’s te boeken, verspreid over de dag. Van korte tot lange safari’s en van sunrise safari tot safari’s waar je ’s avonds op het noorderlicht gaat jagen.

Originele activiteiten in Finland

Ga in de gondel-sauna

Behalve aan husky’s, denk je bij Finland natuurlijk ook meteen aan de Finse sauna. Gemiddeld heeft bijna 1 op de 2 finnen een sauna. Geen wonder dat de Finnen zoeken naar originele manieren om in de sauna te gaan. Natuurlijk zijn er sauna’s te vinden vanuit waar je perfect het noorderlicht kunt spotten. Maar het kan nog specialer. Zo vind je in Rovaniemi (ja, daar waar de Kerstman woont) een sauna in een heuse ijshut. Heel cool! Al spant deze sauna de kroon: in Ylläs (waar we eerder in de zomer waren) hebben ze een sauna in de gondellift gemaakt.

Ga op cruise met een ijsbreker

Met temperaturen tussen -10 en -30 graden kunnen we best zeggen dat het in de winter hartstikke koud is in Fins Lapland. Je kunt je voorstellen dat water is bedekt met meters dikke lagen ijs. Dat geldt in Finland ook voor de zee in de Botnische Golf. Om toch boten te kunnen laten varen, worden zogenaamde ijsbrekers gebruikt. Dit zijn speciale boten, die een versterkte romp hebben, waarmee ze dwars door het ijs heen kunnen beuken. De MS Sampo is een voormalig ijsbreker, die tegenwoordig wordt gebruikt voor toeristische cruises van 3-4 uur. Vanaf het voordek heb je een machtig zicht over het brekende ijs. Is het ijs eenmaal gebroken, dan mag je vervolgens ook nog in de ijskoude zee ronddobberen. Uiteraard wel in speciale thermische pakken.

Originele activiteiten in Finland

Ga uitgebreid drijven in het ijskoude water

Dat ijsdrijven kun je niet alleen doen tijdens een cruise op de MS Sampo. Op veel plaatsen in Lapland kun je een excursie boeken waarbij je gaat ijsdrijven in een rivier, meer of wak. Je krijgt een speciaal pak aan dat thermisch werkt, waaronder je eigen kleding droog blijft en waarmee je blijft ‘floaten‘ op het water. Tip: boek deze excursie wat later op de dag, zodat het donker is tijdens de activiteit. Met een beetje geluk kun je het noorderlicht bewonderen terwijl je op je rug in het ijskoude water ligt.

EuropaFinlandScandinaviëTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.