Overwinteren met de camper in Italië

door

Ben je benieuwd hoe het is om te overwinteren in Italië? In dit artikel krijg je tips over winterkamperen met de camper en vertellen wij wat we zo fijn vinden aan het Italiaanse leven in de winter. Sinds de start van de winter verblijven wij met onze camper in Italië. Wij hebben ontdekt dat dit vooral in Italië ontzettend lekker is. Er zijn bijvoorbeeld veel camperplekken en de temperatuur in het zuiden is heel aangenaam. Onze plannen hadden we eerst afgesteld op Griekenland, maar wij voelden toch dat Italië ons meer en meer aantrok. Vanaf Albanië hebben we ervoor gekozen om de overtocht te maken naar Bari. Nu na twee maanden kunnen we toch echt zeggen dat Italië een camperland is. Ook in de winter!  Overwinteren met de camper, doe je zo.

Waarom met de camper overwinteren in Italië perfect is:

Juist tijdens de winter zijn wij met de camper op pad. Voor ons was het de eerste keer in Italië en wij hebben ontdekt dat je heel goed met de camper kan overwinteren in Italië. Hier vertellen we je waarom:

Gratis camperplekken 

Omdat tijdens de winter in Italië veel van de campings gesloten zijn in Italië, zijn we opzoek gegaan naar een alternatief. Natuurlijk kan je je ook wildkamperen met de camper. Maar in de winter kan het toch best fris zijn zo nu en dan. Zo zijn er in Italië veel gratis camperplekken. Deze plekken bieden stroom, water en een fijne plek om te staan met de camper. Wij genieten met volle teugen van deze plekken omdat we zo ook gebruik kunnen maken van ons elektrische kacheltje in de winter. 

Het Italiaanse leven

Nummer twee is natuurlijk het Italiaanse leven. Tijdens onze rit richting Griekenland kwamen we door het noorden van Italië. Omdat de winter in Italië net op komst was, zijn we doorgereden naar het zuiden. Maar stiekem vonden we het Italiaanse leven heel relaxt. Lekkere kaasjes, goede wijn en aardige mensen vooral in de dorpjes. Met de camper staan we dan ook vanaf het begin steeds in kleine dorpjes speciaal voor de Italiaanse gezelligheid. 

De bergen en de kust 

Wij hebben ons verbaasd over het bergachtige Italië. Zo rij je van de kust zo de bergen in en terug. Wij blijven toch het liefst een beetje in de bergen, want met de camper overwinteren in Italië is geweldig. Rijden tussen de besneeuwde bergtoppen door. Wij willen niet anders. 

5 Tips voor overwinteren met de camper 

Wij gaan dus in de winter vaak op pad. Ondanks dat we op zoek gaan naar de warmere landen, zijn we ook weleens in de sneeuw beland met onze camper. Maar je kan je camper klaar maken om te overwinteren. Wij hebben 5 tips voor als jij deze winter nog met de camper op pad gaat. 

1.     Pak wintermaterialen voor de camper

Voor vertrek check je altijd goed of je alle wintermaterialen mee hebt genomen, met bijvoorbeeld een wintersport auto checklist. Zitten er winterbanden onder je auto? Heb je sneeuwkettingen mee? Ook oprijplaten voor de camper zijn een slim idee. Vooral na ijzel wil je wel weer wegkomen natuurlijk. 

2.     Is je camper geïsoleerd? 

Wij hebben onze camper volledig geïsoleerd. Maar niet alle campers zijn geïsoleerd. Vooral de oudere campers zijn niet voorzien van isolatie. Zo wordt het sneller koud in de camper en is het ook lastiger om hem op te warmen en warm te houden. Ga dus alleen in de winter weg wanneer je camper ook goed geïsoleerd is. 

3.     Een goede kachel en warme dekens 

Heb jij een kachel in de camper? Wanneer dit niet zo is, kan je natuurlijk altijd een elektrische kachel meenemen. Maar dan moet je wel weer zeker zijn van plekken met stroom. Wanneer dat geen optie is zorg dan maar voor genoeg warme dekens, want de nachten kunnen behoorlijk koud worden. 

4.     Is de gasvoorraad op pijl?

Als jij jezelf warm houdt met een gaskachel, zorg dan dat jij je gasvoorraad bijhoudt. Bij veelvuldig gebruik van de gaskachel kan het best snel gaan met een gastank in de auto. Zo controleren wij altijd of we volle flessen hebben voordat we op pad gaan. 

5.     Ventileren ook tijdens de kou

Probeer ook wanneer het heel koud is goed te blijven ventileren. Juist tijdens het overwinteren met de camper is dit goed om condens en vocht te voorkomen. Je wil niet dat er vocht trekt in de wanden. Er zijn altijd plekken die extra vocht aantrekken, neem deze gelijk af als je dit ziet. 

Overwinteren met de camper is geweldig 

Wij zijn nu al twee winters achter elkaar met de camper weggeweest. Van Spanje en Portugal en Bulgarije en Italië. Overwinteren in de camper is helemaal ons ding en zullen we ook zeker de komende jaren gewoon nog blijven doen. Is het ook iets voor jou, maar heb je geen camper? Huur er dan eens een via bijvoorbeeld Goboony.

EuropaItaliëKamperenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.