Dit is hoe je een sup river clean up organiseert | Surf ’n Sup Sunday

door

Wist je dat het wel 500 jaar duurt voordat een plastic fles is afgebroken door de natuur? Zelfs dan is plastic nog steeds niet volledige verdwenen, het deelt zich namelijk op in duizenden stukjes microplastic. Dat betekent dat als iemand in het jaar 1522 (als plastic dan überhaupt had bestaan) een plastic flesje in de natuur had laten liggen, het dan nu in het jaar 2022 ongeveer verteerd zou zijn. Dat is een ongelofelijk lange tijd, maar toch zijn er genoeg mensen die daar geen rekening mee houden of besef van hebben. De woorden plastic soup en zeevervuiling heb je misschien weleens voorbij horen komen. Deze begrippen staan voor de vervuiling van de zee door afval dat daar niet in hoort te liggen, waaronder dus plastic, aluminium, glas en ga zo maar door. Deze vervuiling is een groot probleem voor dier, mens en milieu. Het hele afval en plastic probleem is niet zo één, twee, drie opgelost, maar we kunnen wel ons steentje bijdragen. Een hele leuke manier om dit te doen is door het organiseren van een sup river clean up.

Microplastic op Terschelling
Credits: Naja Bertolt Jensen – Unsplash

Wat is een sup river clean up?

Bij een sup river clean up ga je, alleen of samen met een groep, met je supboard op pad om rivieren, meren of kanalen schoon te maken. Suppen staat voor stand up paddeling. Staand of knielend op een supboard beweeg je je met een peddel door het water. Tijdens een river clean up is het het doel om het gebied waar je supt schoner achter te laten dan hoe je het aantrof. Het schoonmaken kun je met verschillende materialen doen, hier gaan we in het volgende kopje dieper op in.

Wat heb je nodig voor een river clean up?

Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken bij een river clean up. Je kunt tijdens de clean up het afval op je supboard verzamelen. Dit kan je doen door kratjes mee te nemen. Deze kratjes kun je voorop je sup zetten en bevestigen door middel van een touw. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de clean up stevige veiligheidshandschoenen te dragen. Deze handschoenen beschermen je tegen scherpe of vieze objecten. De scherpe objecten kun je het beste apart verzamelen en daarom raden we aan om hiervoor bakjes mee te nemen die met een deksel dicht kunnen. We zetten de materialen die handig zijn tijdens een river clean up voor je op een rijtje:

sea clean up
Credits: Rawpixel.com – Bigstock

Tips om er een succesvolle dag van te maken

Nu je weet wat je nodig hebt voor een river clean up, hebben we nog een aantal tips om van je clean up een leuke en succesvolle dag te maken.

  • Maak een plan voor de dag en zorg dat iedereen op de hoogte is van het plan.
  • Neem een waterbestendige speaker mee tijdens de river clean up om een gezellig muziekje aan te zetten.
  • Blijf tijdens de clean up bij elkaar en pas je aan op elkaars tempo. Het is geen wedstrijd.
  • Help elkaar tijdens het opruimen. Komt iemand een zwaar stuk afval tegen? Help de ander met het product uit het water te tillen.
  • Zorg dat iedereen stevige handschoenen draagt tijdens de clean up en neem desinfecteergel mee.
  • En het aller belangrijkste, zorg ervoor dat iedereen een goede zin heeft. Een river clean up is naast heel nuttig ook nog een hartstikke leuk om te doen. Je kunt aan het einde van de dag met een goed gevoel terugkijken of het werk dat jullie hebben verricht.

Duurzaam levenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.