The Lapland Trail is een magisch outdoor avontuur in het Finse winter wonderland

door

Lapland in de winter staat voor ons wel ongeveer gelijk aan een paradijs op aarde. Een volledig wit winter wonderland, het Noorderlicht, rendieren, husky’s, de tofste outdooractiviteiten, traditionele sauna’s en knusse lodges waar het knapperende haardvuur op je wacht. Combineer je dit alles, dan kom je uit bij The Lapland Trail. Een bijzondere expeditie, waarbij je gebruik maakt van langlauflatten, backcountry ski’s en sneeuwschoenen om je te verplaatsen van de ene naar de andere magische plek. Een droom voor iedereen die het prachtige Fins Lapland in de winter nog op zijn bucketlist heeft staan.

De inschrijving voor The Lapland Trail is geopend. Er zijn in 2023 tien weken, tussen januari en maart, waarop je mee op avontuur kunt gaan. Een aantal weken zijn al uitverkocht, dus wees er snel bij! Boeken en meer info via deze website.
The Lapland Trail drone shot-sneeuwschoenwandelen

The Lapland Trail en de Seven Fells

De Seven Fells, ofwel de Zeven Heuvels, zijn het decor van The Lapland Trail. Je vindt deze legendarische plek in de omgeving van het dorpje Äkäslompolo, op 67 graden noorderbreedte. Het verhaal gaat dat hier de vos Tulikettu woont. Het is niet zomaar een vos, het is een magische vos met een brandende staart. Zodra hij een van de heuvels oprent en daarbij met zijn staart de bomen aanraakt, dan katapulteert hij sneeuwkristallen de lucht in. Die sneeuwkristallen vormen dan een magisch groen spektakel, genaamd, je raadt het al: het Noorderlicht. Wist-je-dat de Finnen het Noorderlicht ‘Revontulet’ noemen? Dat betekent “vuur van de vos”.

Een mooi verhaal, maar we vertellen je hier natuurlijk niet voor niets over. Want volgens diezelfde legende worden de mensen die de ‘Fells’ overwinnen altijd beloond door het magische spektakel van de vos en zijn spectaculaire vlammenzee. Heb jij altijd al het Noorderlicht willen zien? Dan weet je nu wat je te doen staat; het uitspelen van The Lapland Trail in de heuvels van de Seven Fells!

noorderlicht
Credits: Maud Bocquillod – Unsplash

Het basecamp van The Lapland Trail

Tijdens The Lapland Trail begeef je je op de grens tussen Finland en Zweden, vlakbij het dorpje Äkäslompolo. Verscholen tussen de naaldbomen ligt een hele nice lodge, genaamd The Silver Fox. Je vindt deze plek aan de voet van een van de Seven Fells, net onder het Yllas-Pallas Tunturi National Park. The Silver Fox is een traditioneel Fins, houten huis, wat volledig wordt afgehuurd voor de deelnemers aan The Lapland Trail. Het is het basecamp voor de week, waar je slaapt in kamers van twee tot acht personen. Er is een gemeenschappelijk woonkamer met knus haardvuur, een keuken om je eigen maaltijden te koken en een Finse sauna die iedere dag wordt opgestookt.

Dit ga je doen

Tijdens The Lapland Trail doorkruis je op diverse manieren de Finse heuvels, bossen en vlaktes. Daarvoor gebruik je typische, lokale gear, zoals langlauflatten, back-country ski’s en sneeuwschoenen. Heb je geen idee hoe je daarmee uit de voeten komt? No worries. Je krijgt ter plaatse alle instructies die je nodig hebt. Sowieso zijn er gidsen aanwezig die je begeleiden tijden de activiteiten. Zij kennen het gebied op hun duimpje en zorgen ervoor dat jij zorgeloos kunt genieten. Maar let op: je moet aan de bak en hebt dus wel een goede basisconditie nodig. Tijdens die expedities neem je je spullen mee in een pulka, een speciale slee die wordt gebruikt voor transport. Er zijn mogelijkheden om een nachtje door te brengen in de buitenlucht. Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Dan kun je er optioneel voor kiezen om je avontuur uit te breiden met een rendier-, husky of sneeuwscootersafari.

Weekschema

The Lapland Trail is altijd een avontuur van een week lang, waarbij je op zondag heenreist en de zondag een week later terugreist. Je bent vast benieuwd hoe zo’n week er dan uitziet. Daarom beschrijven we hieronder het programma. Uiteraard is dit onder voorbehoud van weersomstandigheden, waardoor de volgorde weleens kan afwijken.

Dag 1 – zondag

In de ochtend kom je aan op het vliegveld van Kittila, waar je wordt opgewacht door een shuttlebus van de organisatie. Tijdens de busrit van ongeveer een uur kun je al volop genieten van het witte winter wonderland. Deze dag gebruik je om jezelf te installeren in de lodge, de andere gasten en de gidsen te leren kennen, het stadje te ontdekken en eventueel deel te nemen aan de start-to-ski-les. (Die laatste is verplicht voor wie nog nooit op (langlauf)ski’s heeft gestaan.)

Dag 2 – maandag

Deze dag ga je meteen actief van start. Je gaat namelijk twee van de zeven Fells beklimmen. Daarvoor gebruik je deze dag de sneeuwschoenen en pulka. De meegebrachte lunch nuttig je in een typische kotta, ofwel een hut in de wildernis, waar je even kunt opwarmen. Eenmaal terug in het basecamp is het heerlijk bijkomen in de sauna.

Dag 3 – dinsdag

Na een dagje sneeuwschoenwandelen is het op dinsdag tijd voor het meer avontuurlijkere werk. Je gaat backcountry skiën, ofwel toerskiën. Daarvoor gebruik je speciale ski’s waarmee je eerst de heuvel omhoog kunt lopen, om vervolgens dwars door de naaldbossen weer naar beneden te skiën. Super vet! (Voel je je nog niet comfortabel genoeg op de ski’s, dan kun je ook met de sneeuwschoenen naar beneden wandelen.)

Dag 4 – woensdag

Woensdag is overdag rustdag. Voor wie wil dan. Wil je toch een The Lapland Trail-waardige activiteit doen, dan kun je de huskysafari boeken. In de avond ga je met gids op jacht naar het Noorderlicht. Inclusief kampvuur en marsmallows natuurlijk.

Credits: Ugur Arpaci – Unsplash

Dag 5 – donderdag

Je hebt inmiddels kunnen ervaren hoe het is om te sneeuwschoenwandelen en backcountry skiën. Deze dag ga je langlaufen. Äkaslompolo is daar een ideale locatie voor, want je vindt er wel 330 kilometer aan langlauf-paden. Je gaat deze dag niet echt de hoogte in, maar volgt het pad aan de voet van de heuvels. In de avond nog in voor een extra uitdaging? Ga dan mee ijszwemmen.

Dag 6 – vrijdag

Op vrijdag is het weer tijd voor sneeuwschoenwandelen. Wederom bedwing je deze dag twee van de Seven Fells. Maar het meest spectaculaire deel staat in de avond op het programma. Mits het weer het toelaat, overnacht je deze nacht namelijk op een plekje midden in het bos. In een tent! Klinkt koud, is het ook. Gelukkig zijn alle ingrediënten aanwezig om je warm te houden tijdens de nacht.

Dag 7 – zaterdag

De laatste echte dag is voor vrije invulling. Je hebt de optie om een sneeuwscootertocht te doen of een bezoek te brengen aan een rendierboerderij. Wat je ook kunt doen is op eigen gelegenheid gaan wandelen, skiën of gewoon een dagje genieten van de sauna.

the lapland trail rendiersafari
Credits: Saad Chaudhry – Unsplash

Dag 8 – zondag

In de ochtend word je rond 7:00u opgehaald om naar het vliegveld te gaan. De reis naar huis is begonnen en daarmee komt je avontuur op The Lapland Trail ten einde.

Ga jij mee op The Lapland Trail in 2023?

Denk jij na het lezen van dit artikel “ja, dit wil ik doen”, wat we helemaal snappen. Dan kun je op deze website terecht voor meer informatie, veelgestelde vragen en het boeken van jouw trip.

Op zoek naar nog meer avontuurlijke vakanties? We hebben een aantal toffe opties voor je op een rij gezet, ingedeeld per seizoen in het jaar.

Credits: Marcus Lofvenberg – Unsplash
The Lapland Trail
Credits: Maria Vojtovicova – Unsplash

BergenEuropaFinlandScandinaviëTheOutdoors.nlTravelbaseWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel