Tips voor het kiezen van duurzame outdoor kleding

door

Ben jij met de komst van de eerste lentedagen ook meteen aan het uitpluizen waar jouw volgende zomerse avonturen naartoe gaan en in welke outfit je dat gaat doen? Hoog tijd om goed na te denken over een upgrade van jouw outdoor kleding en uitrusting. Maar is een upgrade altijd iets nieuws kopen, of kan je jouw kapotte broek nog even laten maken en jouw jas nog een keer goed waterdicht maken? Allemaal dingen om bij stil te staan voor de komende avonturen. Maar hoe maak je de juiste keuzes richting duurzame outdoor kleding? Samen met outdoorexpert Fjällräven geven we je wat tips, zodat jij de beste keuze voor je volgende avontuur kan maken.

Wat is duurzame outdoor kleding?

Duurzame outdoor kleding zit hem in verschillende aspecten. We kijken bijvoorbeeld naar hoe een kledingstuk gemaakt wordt. Welke materialen zijn er gebruikt, hoe zit het met de DWR-coating, is het PFC-vrij en tal van andere aspecten maken outdoor kleding duurzaam vervaardigt. Maar daarnaast is het goed om te kijken naar de impact op het milieu, hoe functioneel een kledingstuk is, hoe lang een kledingstuk meegaat en hoe je het eenvoudig kan onderhouden.

De belangrijkste overwegingen bij de aanschaf van duurzame outdoor kleding

Samen met onze vrienden van Fjällräven hebben we de belangrijkste overwegingen opgesomd die voor jou de beweegredenen kunnen zijn bij de aanschaf van duurzame outdoor kleding. Daarbij kijken we naar verschillende aspecten, waaronder:

Impact op het milieu

Alle kleding die gemaakt wordt, heeft een impact op het milieu. Dat begint bij de grondstoffen, de arbeid, het vervaardigen en vervolgens het verschepen en transporteren. Stukje bij beetje zorgt dat voor een redelijke voetafdruk. Wist je dat een Nederlander gemiddeld 50(!) nieuwe kledingstukken per jaar koopt? En dat is een mega impact op het milieu. Kies er dus voor om kleding te kopen die je echt nodig hebt en dat je goede kwaliteit koopt, zodat een kledingstuk jaren meegaat.

Om de impact op het milieu te verminderen is het verstandig om jezelf vooraf af te vragen of je bepaalde kleding echt nodig hebt. Ga je wandelen in alle seizoenen, dan is het niet gek dat je een korte, lange en dikke wandelbroek in de kast hebt hangen. Maar ga je eenmalig de Elbroes beklimmen, dan kan je beter wat uitrusting huren die je waarschijnlijk maar één keer gaat gebruiken.

Chemicaliën

Gelukkig is steeds minder waterdichte kleding afgewerkt en geïmpregneerd met schadelijke perfluorkoolwaterstoffen, ofwel PFC. Door deze chemicaliën wordt de kleding water- en olie afstotend. In de outdoorindustrie staat PFC vooral bekend om shell jassen en broeken af te werken. Daarmee is de outdoor kleding wel heel bruikbaar, want dan blijf je lekker droog als het hard regent, maar het heeft serieuze negatieve gevolgen voor het milieu. Naast dat deze stoffen kankerverwekkend kunnen zijn, zijn ze natuurkundig ook zeer vluchtig. Dat betekent dat ze zeer lange afstanden door de lucht kunnen afleggen. Er worden dus ook sporen van PFC gevonden in het water, de bodem en het stof op de meest afgelegen plekken ter wereld. En dat wil je natuurlijk niet.

Net zoals Fjällräven dat wil dat alle producten PFC-vrij zijn. Het merk heeft zich er sinds 2015 al toe verbonden om alle PFC’s uit de producten te verwijderen. Dus ook de ritssluitingen, tenten, rugzakken en al het andere in de collectie dat waterafstotend moet zijn. En sinds 2022 zijn ook de YKK-ritssluitingen PFC-vrij en is daardoor de gehele Fjällräven-collectie geheel PFC-vrij. Voorbeelden van de Fjällräven waterdichte kleding zijn onder andere de nieuwe Vardag Hydratic Anorak M en HC Hydratic Trail Jacket W. Als je dus op zoek gaat naar duurzame outdoor kleding, is het checken van PFC en andere schadelijke chemicaliën een must.

Duurzame outdoor kleding zonder PFC

Materiaalkeuze van duurzame outdoor kleding

Wees selectie in je materiaalkeuze en koop voornamelijk producten die je echt nodig hebt. Denk vooraf aan jouw avonturen dus na over de functies die jouw duurzame outdoor kleding moet hebben. En kies vervolgens voor een materiaal die praktisch aansluit bij jouw avonturen, maar ook de minder impact op de planeet hebben.

Katoen en polyester zijn veelgebruikte materialen, maar niet altijd even duurzaam. Toch maakt Fjällräven het je in dit geval wel iets makkelijker door diverse opties te bieden, die minder impact op het milieu hebben. Zo is er biologisch katoen, het hernieuwbare Lyocell en gerecycled polyester en nylon.

Sinds 2023 is G-1000 Eco de nieuwe standaard bij Fjällräven G-1000 kleding. Uitgezonderd van de G-1000 Stretch, zijn alle producten voortaan geproduceerd in de duurzame G-1000 Eco versie. Dat maakt het voor jou ook een stuk makkelijker om te kiezen, want je weet sowieso dat jouw Fjällräven gear de perfecte bescherming biedt, maar ook altijd duurzaam geproduceerd is. Zo zien we nieuwe kledingstukken zoals de Greenland Trail Trousers uitgevoerd met de G-1000 Eco.

De G-1000 collectie van Fjällräven omvat ongeveer 40% van de gehele collectie. Dat alles nu G-1000 Eco is geworden, is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst voor outdoor kleding en materiaal.

Onderhoud

Met duurzame outdoor kleding kopen en gebruiken, ben je er nog niet helemaal. Zorg ervoor dat je jouw kleding en uitrusting goed blijft onderhouden. Af en toe wassen met een natuurlijk wasmiddel, zorgt ervoor dat jouw kleding en uitrusting langer meegaan, maar ook dat je het afvalwater niet vervuild. Kies dus het juiste en milieuvriendelijke wasmiddel voor jouw kleding en uitrusting.

Fjällräven winterjas

Tijdloze ontwerpen

Het klinkt misschien logisch, maar duurzame outdoor kleding is vooral de kleding die tijdloos is. Denk er dus over na wat je nu mooi vindt, maar over een paar jaar nog steeds. De meest duurzame outdoor kleding is de kleding die je niet koopt, dus probeer je aankopen daarom ook echt te minimaliseren. Als je op zoek bent naar een goede wandelbroek, dan is de klassieke, minimalistische en duurzame Abisko Hike Trousers een broek die je in alle seizoenen kan dragen.

Fjällräven maakt duurzame outdoor kleding en uitrusting die je jarenlang (en misschien wel generaties lang) kan gebruiken. Het zit in het DNA van het merk en speelt een van de grootste rollen bij de duurzaamheidsaanpak. Want hoe meer producten er gemaakt en verkocht worden, hoe groter de voetafdruk. Hoe langer je dus doet met kleding en uitrusting, hoe beter voor het milieu.

Ontdek de duurzame outdoor kleding collectie van Fjällräven

Benieuwd naar de gehele collectie van Fjällräven? De nieuwste collectie duurzame outdoor kleding en uitrusting kan je checken in de winkel en online bij Intersport Twinsport.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.