Wanneer begint de lente? Wij hebben voor jou het antwoord

door

Het weer wordt steeds zachter en de zon schijnt steeds meer. De wolken maken ruimte voor blauwe lucht en de bloemen schieten voorzichtig uit de grond. Je hoort mensen om je heen zeggen; ‘Heerlijk, je merkt dat het lente wordt’. Maar wanneer begint de lente nou echt? Wij horen verschillende data om ons heen. Tijd om het uit te zoeken.

Wanneer begint de lente? Er zijn verschillende data:

Bijna altijd begint de lente op 20 maart. Soms begint de lente op 19 of 21 maart, maar dat komt maar heel zelden voor. De eerst volgende keren dat de lente op 19 maart begint is in 2044 en 2048. Dat duurt nog wel even dus. De laatste keer dat de lente op 21 maart begon is nog niet zo lang geleden, namelijk in 2011. De volgende keer dat de lente op 21 maart begint is pas weer in de 22ste eeuw. We hebben het hier overigens over de astronomische lente.

De astronomische lente

Hoe wordt de astronomische lente nou bepaald? Deze wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Dit verandert per seizoen. Het moment waarop de lente begint is best bijzonder. Dit is namelijk de dag waarop de dag en de nacht overal op aarde ongeveer even lang zijn. Dit gebeurt dan ook maar twee keer per jaar. Op de andere dag waarop dat gebeurt wordt het herfst.

De meteorologische lente

Om het nog even wat ingewikkelder te maken is er ook nog de meteorologische lente. Deze wordt gebruikt door, het woord zegt het al, meteorologen. Wanneer zij het hebben over het begin van de lente hebben ze het over 1 maart. Volgens hen loopt de lente over de maanden maart, april en mei.

wanneer begint de lente
Credits: BigStock

Waarom begint de lente niet elk jaar op dezelfde datum?

Een jaar duurt niet precies 365 dagen, zoals velen van ons denken. Een jaar duurt zelfs langer. De aarde doet er precies 365 dagen, vijf uur, 48 minuten en 45,1814 seconden over om zijn baan om de zon te draaien. Daarom loopt het begin van de lente niet precies gelijk met onze jaartelling. Eigenlijk valt het begin van de astronomische lente elk jaar maar liefst zes uur later. Dit is ook de reden waarom het schrikkeljaar is ingevoerd en het jaar eens in de vier jaar één dag langer duurt. Doen we dat niet, dan schuift de lente elk jaar verder op en wordt het lastig om elke keer het begin van de lente te bepalen.

Dus… wanneer begint de lente?

De astronomische lente begint dus meestal op 20 maart op een paar uitzonderingen na. Kun je nou echt niet wachten tot het lente is, dan kun je natuurlijk ook voor de meteorologische lente kiezen.

wanneer begint de lente
Credits: BigStock

InspiratieNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.