Credit: Annie Spratt Unsplash

Wildplukken in de herfst, dit kun je eten uit de Nederlandse natuur

door

Met de komst van de herfst brengt de natuur behalve kouder weer ook weer heerlijke dingen om te eten. Wildplukken in de herfst, ook wel bekend als ‘foraging,’ is een toffe manier om te genieten van het seizoen en tegelijkertijd lekker buiten op pad te gaan. Wat is er nou lekkerder dan een zelfgemaakte taart met zelfgeplukte bramen bijvoorbeeld? Wat kun je zoal vinden in de natuur op dit moment en wat kun je ermee doen? Je lees het hier.

Wildplukken in de herfst, waar moet je op letten?

Het klinkt natuurlijk super leuk, eten zoeken en plukken in de natuur. Tijdens het wildplukken in de herfst zijn er tal van dingen te vinden. Let alleen wel goed op dat je zeker weet wat je wel en wat je vooral niet kunt eten. Sommige paddestoelen kunnen namelijk zwaar giftig zijn, dus laat ze bij twijfel staan. Zorg er ook voor dat je niet meer meeneemt dan nodig, de dieren in het bos eten namelijk ook van verschillende dingen die jij lekker vindt!

Welke dingen kun je vinden in de natuur en wat kun je ermee doen?

Tijdens je wandeling kun je verschillende dingen tegenkomen waar je heerlijke recepten mee kunt maken. Welke je in Nederland tegenkomt? We zetten een paar voorbeelden op een rij.

#1 Paddestoelen

Een echte wildpluk-herfst klassieker, de paddestoel. Ook gelijk een gevaarlijke soort om te plukken, want er zitten ook giftige look-a-likes tussen. Zorg dus allereerst dat je zeker bent van je zaak als je deze gaat plukken. De herfst is het perfecte seizoen om eetbare paddestoelen zoals cantharellen, eekhoorntjesbrood en oesterzwammen te vinden. Je kunt deze paddestoelen gebruiken voor een heerlijke paddestoelen soep, of een paddenstoelen risotto. Dat wordt heerlijk smullen met de wat koudere dagen!

Cantarellen paddestoelen | Credit: Andres Siimon – Unsplash

#2 Kastanjes

Nog een typische herfst delicatesse, de kastanje. Soms kom je ze op markten tegen in het buitenland waar ze heerlijk gerookt of gepoft worden om te eten. De kastanje laat in de herfst zijn kastanjes vallen, je ziet ze dan in bolsters op de grond liggen. Let wel op dat je daadwerkelijk eetbare kastanjes raapt. Er zijn namelijk twee hoofdsoorten kastanjes: eetbare kastanjes en paardenkastanjes (of wilde kastanjes). Eetbare kastanjes zijn veilig om te eten, terwijl paardenkastanjes giftig zijn en niet geschikt zijn voor consumptie. Een eetbare kastanje herken je aan een puntige stekelige schil, als een soort egeltje en een glanzende bruine noot aan de binnenkant. Paardenkastanjes hebben een glanzende schil en doornen aan de buitenkant, ze zijn erg bitter en zijn niet eetbaar. Heb je de eetbare variant in je handen, dan kun je deze heerlijk roosteren na het wildplukken.

De eetbare/tamme kastanje | Credit: Hansjorg Keller – Unsplash

#3 Bramen

Bramen zijn wat makkelijker te herkennen, en grote kans dat je deze ook soms op onverwachtse plekken in de berm tegenkomt. Hoe populairder de plek, hoe groter de kans alleen dat ze al weg zijn. Deze heerlijk fris-zoete vrucht groeit dit seizoen heel hard en is bijvoorbeeld heerlijk om te verwerken in zelfgemaakte jam of een bramentaart zoals hieronder:

Recept bramentaart

Voor de taartbodem:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter (koud, in blokjes)
  • 1 eetlepel suiker
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ijskoud water

Voor de vulling:

  • 500 gram verse bramen
  • 1/2 kop suiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract

Voor de kruimellaag:

  • 50 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter (koud, in blokjes)

Instructies:

  1. Bereid de taartbodem:
    • Meng de bloem, suiker en een snufje zout in een kom.
    • Voeg de koude boter toe en gebruik je vingers of een deegsnijder om de boter in de bloem te wrijven totdat het mengsel op grof zand lijkt.
    • Voeg eerst het ei en als laatste het ijskoude water toe en meng het deeg snel tot het samenkomt.
    • Vorm het deeg tot een schijf, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten, langer mag ook. Je kunt het deeg ook een dag vantevoren maken, en een dag later je taart bakken.
  2. Verwarm de oven voor: Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en vet een taartvorm met een diameter van 23 cm in.
  3. Rol het deeg uit: Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de taartvorm te bedekken.
  4. Plaats het deeg in de vorm: Plaats het deeg voorzichtig in een beboterde taartvorm en druk het stevig aan op de bodem en de zijkanten. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem om te voorkomen dat deze omhoog komt tijdens het bakken.
  5. Maak de vulling:
    • In een grote kom meng je de bramen, suiker, maïzena, citroensap en vanille-extract.
    • Ben je bang dat de taart te vochtig wordt? Strooi dan wat havermout op je taartbodem.
    • Leg de bramenvulling in de taartbodem.
  6. Bereid de kruimellaag:
    • Meng in een kleine kom de bloem en suiker.
    • Voeg de koude boter toe en gebruik je vingers om het mengsel te verkruimelen tot grove kruimels.
  7. Bak de taart:
    • Strooi de kruimels gelijkmatig over de bramenvulling.
    • Bak de bramentaart in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de vulling borrelt.
  8. Afkoelen en serveren:
    • Laat de taart een beetje afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in plakken snijdt en genieten maar!
Credit: Amanda Hortiz – Unsplash

#4 Appels

De koudere dagen betekent ook tijd voor het maken van heerlijke appeltaart, appelflappen of appelmoes. Hoe leuk is het om deze vrucht zelf te plukken dit seizoen? Een super leuk uitje met de kinderen of voor het weekend. Appels groeien jammer genoeg niet veel ‘in het wild’ in Nederland, maar wel in een appelboomgaard, dus kijk bij jou in de buurt waar je zelf mag komen plukken. Vaak mag je een kistje vullen voor een bepaald bedrag, en kun je thuis heerlijk aan de slag met bijvoorbeeld een appeltaart of muffins. Gebruik voor de lekkerste appelmoes een moesappel, zoals de Goudreinet. Niet helemaal wildplukken dus, maar wel een toffe herfst activiteit.

Wildplukken in de herfst, wanneer ga jij op pad?

Ben je ook geïnspireerd om naar buiten te gaan en te struinen in de natuur? Nu weet je wat je onderweg zoal kunt zoeken. Bijvoorbeeld tijdens een toffe boswandeling in de buurt.

ActiviteitDuurzaam levenEventkalenderMet kidsNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.