Credits: Alta Badia - Alex Moling

Alta Badia is de perfecte plek voor avontuur in de bergen

door

De Dolomieten hebben enorm veel te bieden. Naast adembenemende natuur, vind je in de Italiaanse bergketen ook een groot scala aan outdoor activiteiten. De Dolomietenregio Alta Badia is dan ook the place to be voor alle outdoorliefhebbers die houden van avontuur in de bergen. We nemen je mee langs de vele avonturen in deze regio

Alta Badia; een prachtige regio in de Dolomieten

Alta Badia is gelegen in de Zuid-Tiroolse Dolomieten in Italië. Als we je vertellen dat de Dolomieten op de Werelderfgoed van UNESCO staan, zegt dat eigenlijk al genoeg. Deze adembenemende bergketen biedt niet alleen geweldige natuur, maar ook genoeg mogelijkheden voor toffe outdoor activiteiten. Ook in de regio Alta Badia is dit het geval. Je kunt dit gebied bijvoorbeeld verkennen door the hiken, te fietsen of tijdens een trekking-, free climbing- of paragliding-avontuur. Toch is dit nog lang niet alles, want er zijn nog veel meer activiteiten die je kunt ondernemen in het hart van de Dolomieten. Alta Badia is dan ook de perfecte plek voor mensen die houden van avontuur in de bergen. Wij lichten een aantal toffe mogelijkheden voor je uit, zodat jij weet wat er in deze Italiaanse regio op je te wachten staat.

Een bergachtig landschap in Alta Badia.
Credits: Alta Badia – Luis Kostner

Op eenvoudige wijze naar grote hoogte

In de bergen is het natuurlijk geweldig om de hoogte in te gaan en de landschappen om je heen van bovenaf te kunnen bewonderen. In Alta Badia zijn van 15 juni tot 6 oktober 2024 verschillende skiliften geopend die je zonder moeite naar 2000 meter hoogte brengen. Zo sta je ook binnen no time in de prachtige parken genaamd de Movimënt Parken en het La Crusc Zomerpark. Hier vind je leuke recreatieve en sportieve activiteiten. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kids. In de regio zijn in totaal 19 liften geopend tijdens de zomer. Je kunt gebruikmaken van deze liften door een Alta Badia Summer Card aan te schaffen.

Durf jij de ‘4 Peaks Alta Badia’-challenge aan te gaan?

Wanneer je deze Italiaanse regio gaat bezoeken, staat er een toffe uitdaging op je te wachten. We hebben het over de ‘4 Peaks Alta Badia’-challenge. Deze challenge zit boordevol avontuur, adrenaline en adembenemende uitzichten. Het doel is duidelijk: de vier toppen van Alta Badia beklimmen. Het gaat hierbij om de Sas dla Crusc (2907 meter), Sasso delle Dieci (3026 meter), Lavarella (3055 meter) en Conturines (3064 meter). Deze challenge is niet voor de onervaren hikers, want je gaat steeds bergop en bergaf. Gelukkig kun je wel gebruikmaken van goed onderhouden paden en ook kun je ervoor kiezen om over via ferrata’s naar de toppen te klimmen. Extra avontuur wordt verzorgd door de ruigere delen van de route. Wil je deze liever ontwijken? Dan kan dat door een alternatieve, langere route te kiezen.

Durf jij deze challenge aan te gaan? Dan kun je je voorafgaand aan de uitdaging online registreren. Lukt het jou alle vier de toppen in twee of meer dagen te bereiken? Dan draag je voortaan de titel ‘Alta Badia Finisher’. Bereik je alle vier de toppen in één dag? Dan krijg je zelfs de titel ‘Alta Badia Mountaineer’ én een ereplaats op de online ‘Wall of Fame’.

Een persoon staand op een gesteente uitkijkend over een bergachtig landschap in de Dolomieten.
Credits: Alta Badia – Alex Moling

Een avontuur vol adrenaline op weg naar het plateau van Gardenaccia

Hou je van klimmen en zeg jij geen ‘nee’ tegen een uitdagend avontuur over een via ferrata? Dan raden we je ook zeker aan het pad genaamd ‘Les Cordes’ te beklimmen. De naam van het pad betekent letterlijk ‘de touwen’ in het Ladinisch. Dit is de taal die in de Dolomieten wordt gesproken. Al tientallen jaren brengen lokale boeren hun koeien en paarden via deze route vanaf La Villa naar de alpenweide van het Gardenaccia plateau. Deze berg is gelegen in het natuurpark Puez-Odle en staat symbool voor het dorp waarin de boeren wonen. Zij maakten vroeger gebruik van een direct pad, dat nog steiler en uitdagender was dan de paden die toeristen tegenwoordig kiezen.

Wanneer je via ferrata Les Cordes wil beklimmen, kun je starten vanaf de Gardenaccia stoeltjeslift. Begin je tocht met de juiste uitrusting en kies voor begeleiding van een berggids wanneer je een minder ervaren klimmer bent.

Het grote aanbod aan begeleide hikes

We hebben het al even benoemd, maar Alta Badia is ook een waar paradijs voor wandelliefhebbers. De hele zomer kun je er wekelijks deelnemen aan verschillende begeleide wandelingen die onderdeel zijn van het ‘Walk with us’-programma. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s, namelijk avontuur, natuur en cultuur. Ook zijn de wandelingen onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor er voor iedereen wel een leuke wandeling tussen zit. Onder begeleiding van lokale gidsen krijg je de mogelijkheid om natuurparken Fanes-Senes-Braies en Puez-Odle te ontdekken. Daarnaast is het de ideale manier om de Dolomieten beter te leren kennen. Zo leer je meer over de bijzondere flora en fauna, de verborgen paden en de geologie en morfologie van deze Italiaanse bergketen.

Zie jij een hike door het prachtige Alta Badia wel zitten? Dan is het belangrijk dat je de dag voor de datum van de betreffende wandeling jezelf inschrijft. Dit kan bij één van de VVV-kantoren in de vallei of eenvoudig online.

Dolodis: een geoscience festival in Alta Badia

Liefhebbers van de geowetenschappen opgelet; in Alta Badia kun je het festival Dolodis bezoeken. Dit festival vindt plaats van 9 tot 12 juli en is volledig gewijd aan de geowetenschappen. Tijdens het festival wordt geprobeerd antwoord te geven op alle vragen rondom de geschiedenis en de vorming van de Dolomieten. Dit jaar wordt er tijdens het Dolodis festival gefocust op het element ‘water’. Je kunt onder andere een tentoonstelling en verschillende lezingen bezoeken, waardoor je meer leert over de Dolomieten en de landschappen eromheen.

Een uitzicht op een gebergte in Alta Badia.
Credits: Alta Badia – Freddy Planinschek

Vanuit Alta Badia langs de lekkerste culinaire specialiteiten

Als laatste hebben we nog een ander tof trailrun-evenement waarbij avontuur en gastronomie perfect worden gecombineerd. Op zaterdag 28 september kun je namelijk deelnemen aan het Delicious Festival Dolomiti, waarbij de keuze bestaat uit een route van 43 kilometer, 35 kilometer en 22 kilometer lang. Het startpunt van de Medium Delicious Trail Dolomiti ligt in het centrum van La Villa in Alta Badia. Terwijl je een uitdagende route aflegt, krijg je tijdens de race culinaire specialiteiten aangeboden. In de Alta Badia hutten genaamd Club Moritzino, Bioch, Pralongiá en Scotoni kun je genieten van heerlijke gerechten, wat zeer welkom is na een stuk te hebben hardgelopen.

Genoeg te beleven voor de echte outdoorliefhebbers in Alta Badia

Zoals je ziet is er genoeg te beleven in de Italiaanse regio Alta Badia. Waan je midden in de prachtige Dolomieten en neem deel aan de tofste outdoor activiteiten. Voor iedereen staat er een leuke uitdaging te wachten in combinatie met adembenemende natuur, interessante cultuur en natuurlijk heerlijk eten.

BergenDolomietenEuropaHikingItaliëKlimmenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.