Dit zijn de eilanden van Madeira

door

Madeira staat bekend om zijn prachtige natuur, bergen en te gekke outdooractiviteiten. Iedere outdoorfanaat weet Madeira daarom inmiddels wel te vinden. Maar wist je dat Madeira uit meer dan één eiland bestaat? De archipel Madeira met een mooi woord, ofwel eilandengroep. Er zijn twee bewoonde eilanden en een aantal onbewoonde eilanden. In dit artikel laat ik je kennismaken met alle eilanden die onderdeel van de archipel Madeira zijn.

Hoofdeiland Madeira

Het belangrijkste eiland, Madeira dus, wordt gekenmerkt door ruige bergen, diepe groene valleien en indrukwekkende kustkliffen. Madeira heeft zo’n 250.000 inwoners, waarvan de helft in de hoofdstad Funchal wonen. Funchal is een gemoedelijke stad waar je met gemak een dag doorheen kan slenteren om één van de vele botanische tuinen te bezoeken of de bekende Madeira wijn te proeven. Het eiland staat bekend om zijn microklimaten, dus het klimaat is er heel divers maar is het hele jaar door heel goed te bezoeken. De lente is wellicht toch de mooiste periode. Het eiland is het hele jaar door groen, maar in de lente komt dit samen met alle bloemen (Madeira wordt ook wel Bloemeneiland genoemd) nóg meer tot uiting.

Een hele grote tip om dit eiland uitgebreid te verkennen is door middel van een meerdaagse wandeling; de Madeira Trail.
Uitzicht over de São Vicente vallei op het hoofdeiland Madeira
Uitzicht over de São Vicente vallei

Activiteiten op Madeira

Op Madeira is voor de outdoor fanaat ontzettend veel te doen:

  • Trek je wandelschoenen aan en maak een levada wandeling. De keuze is reuze, maar voor alle wandelingen geldt dat het volgen van de levada’s je met geweldige uitzichten zal belonen.
  • Wil je de ultieme wandelervaring op Madeira? Loop dan de Madeira trail!
  • Ook op de fiets is het een genot om Madeira te ontdekken. Dus spring op de fiets en ga mountainbiken op Madeira.
  • Madeira is een ultieme canyoning bestemming. Zowel voor rookies als pro’s. Je vindt er watervallen van 5 maar ook van 150 meter. Gemeenschappelijke deler: koud water, dus wetsuit is wel zo fijn.
  • Een goede indruk krijgen van het eiland zonder dat je zelf persé wat hoeft te doen? Behalve rondkijken. Ga dan op jeepsafari en laat je per jeep zowel on- als offroad vervoeren om van wederom de mooiste uitzichten genieten.
  • Of spring op een boot en ga dolfijnen en walvissen spotten in de wateren rondom Madeira. April t/m oktober zijn daar de meest geschikte maanden voor.

Porto Santo

Porto Santo is het tweede grootste eiland van de archipel, ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van Madeira en heeft ruim 5.000 inwoners. Het eiland is zowel per boot als per vliegtuig te bereiken. De overtocht per boot vanuit Funchal, op Madeira, neemt zo’n twee uur in beslag. Vertrek is om 8 uur ’s ochtends en om 18 uur kan je weer terugkeren, als je dat zou willen. Mocht je met het vliegtuig willen gaan, dan vertrek je vanuit Madeira met één van de dagelijkse vluchten en ben je er binnen slechts vijftien minuten. Vanaf het Portugese vasteland gaan overigens ook een aantal vluchten richting Porto Santo.

Stranden van Porto Santo

De belangrijkste reden om naar Porto Santo te komen is het strand. Dit eiland heeft een prachtig goudgeel strand van maar liefst negen kilometer. Daarin onderscheid Porto Santo zich van Madeira, dat alleen maar zwarte vulkanische zand- en kiezelstranden heeft. Het strand loopt van de haven van Porto Santo tot Ponta da Calheta, van waar je kan uitkijken op het onbewoonbare buureiland Ilhéu da Cal. Deze hele strook is opgedeeld in verschillende stranden. Bezoek bijvoorbeeld het levendige strand van Fontinha of zoek meer de rust op het strand van Penedo op. Naast de lange goudgele oostkust, liggen hier en daar ook nog wat verscholen baaitjes in het zuidwesten (Praia do Zimbralinho) en noordoosten (Porto De Frades).

Porto Santo is een van de eilanden van Madeira en bezoek je vooral vanwege de mooie zandstranden
Credits: Visit Madeira

Activiteiten op Porto Santo

Porto Santo is echter niet alleen een plek voor zonaanbidders. Wellicht niet zo avontuurlijk als grote broer Madeira, maar ook voor de outdoorliefhebber is hier van alles te ontdekken en te doen:

  • Er zijn diverse mooie wandelroutes op Porto Santo. Volg bijvoorbeeld de Vereda do Pico Branco e Terra Chã route voor prachtige vergezichten of de Vereda do Pico do Castelo om het midden van het eiland te verkennen.
  • De fiets is een prima en sportieve manier om het eiland verder te ontdekken. Huur bijvoorbeeld een mountainbike en fiets het hele eiland rond.
  • Op zoek naar een activiteit op of in het water? Per kajak of op een supboard zijn de verborgen baaitjes van Porto Santo vanuit een heel ander oogpunt te bezoeken. En ook duiken is hier interessant door het heldere water en de twee scheepswrakken die je kan bewonderen.

Ilhas Desertas

Ilhas Desertas, wat letterlijk vertaald ‘Verlaten Eilanden’ betekent, is een groepje van drie onbewoonde eilanden. Deze ongerepte eilanden liggen ten zuidoosten van Madeira en bestaan uit drie hoofdeilanden: Deserta Grande, Bugio en Ilhéu Chão. Het zijn eilanden met een uniek ecosysteem, waardoor ze een beschermde status hebben en niet zomaar te bezoeken zijn. Er is maar beperkte begroeiing en verschillende vogels hebben er hun leef- en broedgebied gevestigd. Ook is het nog maar één van de weinige plekken waar je de Mediterrane Monniksrob tegen zou kunnen komen.

Ilhas Desertas is alleen per boot te bereiken. Vanuit Funchal doe je er doorgaans 2,5 tot 3 uur over. Ter plekke is alleen Deserta Grande met gids te bezoeken. Onder begeleiding mag je dan het eiland bezoeken en vertelt de gids je alles over alle bijzondere flora en fauna. Neem een snorkelset mee voor als de gids stopt bij een baaitje, want het helderblauwe water zorgt hier voor een unieke snorkelervaring.

Deserta Grande is het enige eiland van de Ilhas Desertas eilanden van Madeira dat je kunt bezoeken.
Credits: Visit Madeira

Ilhas Selvagens

Tenslotte de meest onbekende eilanden van Madeira. De Ilhas Selvagens, ook wel bekend als de Wilde Eilanden, vormen de vierde en laatste groep eilanden die behoren tot de Madeira archipel. Ze liggen ongeveer 280 kilometer ten zuiden van Madeira en vormen dus het meest zuidelijke deel van Portugal. Net als Ilhas Desertas zijn ook deze eilanden onbewoond. Selvagem Grande en Selvagem Pequena zijn de wat grotere eilanden, die door diverse kleine rotseilandjes worden aangevuld. Samen omvatten ze een grondgebied van nog geen drie vierkante kilometer die een broedplaats bieden aan talloze (bedreigde) zeevogels. Sinds 1971 vormt dit gebied een beschermd natuurreservaat.

Vanwege deze beschermde status en het unieke en kwetsbare ecosysteem op en rondom deze vulkanische eilanden, kun je de eilanden helaas niet zomaar bezoeken. Alleen wetenschappers en geautoriseerde onderzoekers hebben toestemming om de eilanden te betreden. Als je echt voet aan wal zou willen zetten heb je toestemming nodig van Parque Natural da Madeira.

Ilhas Selvagens eilanden van Madeira zijn niet toegankelijk voor toeristen
Credits: Visit Madeira
BestemmingenEuropaPortugalTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.