Credits: Friso van Wassenaer

Avonturen in het groene Vorarlberg, Oostenrijk

door

In het uiterst westelijke puntje van Oostenrijk kun je de deelstaat Vorarlberg vinden. Naast bergactiviteiten, heeft dit gebied veel te bieden qua cultuur, architectuur en culinair. Wij nemen je mee naar twee verschillende regio’s om dit gebied te ontdekken!

Lech in Vorarlberg

De ontdekkingstocht begint in Lech Zürs am Arlberg. Voor velen zal Lech een belletje doen rinkelen als favoriete wintersportbestemming van de Oranjes. Lech Zürs am Arlberg heeft echter ook veel te bieden als bestemming in de zomer.

Het dorpje Lech is bruisend en charmant, echt een pareltje in Vorarlberg. Hier geen gigantische betonnen complexen, maar juist traditionele en kleinschalige architectuur die een authentieke sfeer en uitstraling geven. In Lech Zürs am Arlberg staat duurzaamheid hoog in het vaandel: men tracht een maximaal aantal toeristische bedden aan te bieden om de kwaliteit hoog te houden en de beleving authentiek.

Uitzicht op lech
Credits: Friso van Wassenaer

Om Lech Zürs te ontdekken heb je twee dingen nodig: energieke benen & de “Lech card”: dit is een kaart waarmee je gebruik kan maken van het goed georganiseerde openbaar vervoer dat Lech verbindt met andere charmante dorpjes in het gebied: Zürs, Zug en Oberlech. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van de skiliften en gondels – een deel hiervan is ook geopend in de zomer. Een must-have dus!

Der Grüner Ring in Vorarlberg

Een mooie manier om de regio Lech Zürs am Arlberg te ontdekken is te voet, door het lopen van de Grüner Ring. De Grüner Ring is de zomerse tegenhanger van de Weißer ring, een rondtocht die te voet of te ski kan worden afgelegd en Lech, Zürs, Zug en Oberlech aandoet.

De Grüner Ring bestaat uit drie etappes die langs drie toppen leiden. Daarnaast voert de tocht je langs interessante geologische verschijnselen, prachtige vergezichten en door alpenweides met vele bloemen en marmotten als gezelschap. Enkele geopende skiliften kunnen een alternatief voor een beklimming te voet bieden. 

Uitzicht over Lech
Credits: Friso van Wassenaer

Etappe 1 van Lech naar Zürs

De eerste etappe leidt van Lech naar Zürs en doet de Rüfikopf (2300 meter) aan. Je kan de Rüfikopf bereiken met de hulp van de Rüfikopf gondel. Aan de top kan je genieten van een drankje of een hapje in het Panoramarestaurant alvorens de tocht naar Zürs voort te zetten. De tocht voert langs verschillende bezienswaardigheden. Een van de eerste is de “Steinenes Meer”, een aardlaag waarin nautische fossielen te zien zijn – erg bijzonder op meer dan 2000 meter hoogte! 

De afdaling volgt door groene alpenweiden waar we worden vergezeld door marmotten en nieuwsgierige paarden. Aangekomen in Zürs zit de eerste etappe erop. Tijd voor een welverdiende maaltijd.

Wij kiezen ervoor om de bus terug te pakken naar Lech waar wij in Hotel Gotthard. Hier kunnen wij genieten van een royaal diner als beloning voor het voltooien van de eerste etappe.

Etappe 2 van Zürs naar Zug

De tweede etappe voert van Zürs naar Zug over het Madlochjoch (2437 meter), het hoogste punt van de hele tocht. Vanuit Zürs klim je via de Zürsersee omhoog – je kan dit te voet doen of met de hulp van de Seekopfbahn. Na de Zürsersee volgt de klim naar het Madlochjoch. Onderweg voert de tocht langs een grot en een postbus: hier kan je gratis een kaartje posten! Wel wordt de postbus slechts 1x per jaar geleegd, dus een verrassing wanneer die aan zal komen! Eenmaal aangekomen op het hoogste punt kan je voor en achter je genieten van panorama-uitzichten. 

Gruner ring
Credits: Friso van Wassenaer

Bij de tocht die omhoog voert is het duidelijk te merken dat we ons in een wintersportgebied bevinden – de weg omhoog voert grotendeels langs liften. Gelukkig laten we dit na het Madlochjoch achter ons en beginnen we aan de afdaling richting Zug die door groene bloemenweides volgt met mooie vergezichten op de achtergrond. Eenmaal weer aangekomen in Lech genieten we van een heerlijke traditionele lunch bij Hus nr. 8, een van de oudste gebouwen in Lech.

Etappe 3 van Zug naar Lech

De laatste etappe leidt van Zug naar Lech over de Kriegerhorn (2167 meter). Bij deze etappe is er geen mogelijkheid om een lift omhoog te nemen. Dus volgen we een steile klim via een smal pad door het Sagenwald bos. In het bos begeleiden houtsculpturen je op de weg naar boven. Eenmaal aangekomen bij de Kriegerhorn kan je genieten van een panorama over Lech en Oberlech. Daarna volgt een afdaling naar Oberlech over bredere paden. Via Oberlech vervolgt de tocht naar Lech. Vlak voordat we daar aankomen vieren we het succesvol af-RONDEN van de Grüner Ring met een Lech-ere traditionele lunch bij Rud Alpe. 

De regio Montafon in Vorarlberg

De ontdekkingstocht in Vorarlberg gaat verder in Montafon. In dit dal zijn elf dorpjes te ontdekken, omgeven door imposante bergen. Wij kregen de kans om het dal te voet, te fiets en via klettersteig te ontdekken – maar er zijn hier nog veel meer dingen te beleven!

Hohes Rad Rundweg

De Hohes Rad Rundweg is een wandeltocht op de grens van Vorarlberg en Tirol, die – zoals de naam doet vermoeden – om het Hohes Rad heen leidt. Deze wandeling daagt je uit de volgende vraag te beantwoorden: wat doe je als er een berg op je pad komt: ga je er omheen of eroverheen?

Met behulp van gids Hanno gaan wij er natuurlijk eroverheen.

Hohes Rad Rundeweg
Credits: Friso van Wassenaer

Beide varianten beginnen vanaf de Silvretta Stausee, een meer wat gebruikt wordt voor het opwekken van hydro-energie. In het begin voert de wandeling door groene weiden, en klimt geleidelijk omhoog.  Onderweg vertelt de gids ons over de flora en fauna die we om ons heen zien en wijst ons op een berg bron waar we verkwikkend water drinken.

Verfrist vervolgen we een pad dat ons omhoog leidt via een puinveld. Uiteindelijk voert een “scramble” ons naar de top van de Hohes Rad. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht op het Silvretta gebergte en de Piz Buin. Ook echt een juweeltje in Vorarlberg.

Hierna dalen we af naar het Radsattel waar de lagere en hogere variant van de Hohes Rundweg samenkomen. De tocht volgt nu naar de Wiesbadener Hütte – met een prachtig uitzicht op de Piz Buin kan je hier genieten van een drankje, burger en/of apferstrudel die zwemt in de vanillesaus. 

Tijd voor het laatste stuk van de tocht. Voor ons zien we de lucht betrekken en het duurt niet lang voordat we flinke winden en regen op ons dak krijgen. Gelukkig kunnen we in Sporthotel Grandau genieten van de spa en een heerlijk diner om bij te komen van de tocht.

Mountainbiken op de bergen van Montafon in Vorarlberg

De bergen van Montafon zijn ook per mountainbike te verkennen! In Schruns kunnen we onze fietsen bij de Intersport ophalen, die direct aan de onderkant van de Hochjoch-bahn ligt. Naast fietsen kan je hier ook helmen, been- en armbeschermers en alles wat je verder nodig zou kunnen hebben voor een succesvolle afdaling huren.

Na een korte uitleg kunnen we meteen de Hochjoch-bahn omhoog pakken. Eenmaal bovenaan is het een kort stukje afdalen naar het Hochjoch trail park. Dit is de nieuwste van de trailparken in Montafon en bestaat uit drie routes: één route voor beginners en twee routes voor gevorderden mountainbikers.

Na het vinden van het park is het een kwestie van je remmen testen en je zadel zo laag mogelijk zetten voordat het downhill mountainbiken kan beginnen!

Mountainbiken in Montafon
Credits: Friso van Wassenaer

Het parcours wisselt tussen bergweides met uitzichten op het dal en spannende paadjes door het bos en kronkelt via scherpe bochten naar beneden. Ondanks dat je vooral naar beneden gaat op de fiets is het hard werken – veel anders dan fietsen in Nederland wordt het niet. 

Het einde van het parcours komt uit bij een tussenstation van de Hochjoch-bahn. Hier kan je dus weer omhoog om het volgende parcours te pakken!

Verken Vorarlberg op de via Ferrata in Montafon

Ten slotte biedt Montafon nog verschillende Via Ferrata’s aan. Met een Via Ferrata – ook wel bekend als Klettersteig – volg je een route terwijl je gezekerd bent aan een staalkabel. Via Ferrata’s zijn er op verschillende niveaus, zo kan je altijd kiezen wat bij je past! Een makkelijkere klettersteig (aangeduid met niveau A) is vergelijkbaar met een spannend wandelpad – het kan erg smal zijn met een afgrond ernaast – waardoor het een prettig idee is dat je veilig gezekerd bent aan de muur. Bij moeilijkere klettersteigs (niveau C/D/E) kun je verwachten dat de route steiler omhoog loopt waardoor het meer aan klauteren en klimmen doet denken. Kenmerken voor Via Ferrata’s is dus dat je vaak wat moet klauteren en dat er bijvoorbeeld stalen treden in de berg zijn aangebracht die je met handen en voeten kan gebruiken voor extra steun.

Via Ferrata in Montafon
Credits: Friso van Wassenaer

Onder begeleiding van onze gids mogen wij de Gargellner Köpfe Klettersteig doen: het voordeel van deze klettersteig is dat je met weinig moeite – door een gondel te pakken en een half uur te wandelen – als snel bij het beginpunt van de route bent. Nadat we wat uitleg hebben gekregen over het materiaal en goede zekertechnieken, mogen we van start! 

Via rotsen en spectaculaire bruggen klauteren we omhoog naar de top. Onderweg worstelen we ons door de moeilijkste passage van de via ferrata: een D-passage die bestaat uit een licht overhangende wand – een flinke uitdaging. Eenmaal op de top schrijven we onze namen in het top-boek en genieten we van het uitzicht. De afdaling bestaat uit deels uit een klettersteig.

Eenmaal afgedaald trakteren we onszelf op een heerlijke lunch bij Restaurant Schafberghüsli. Hier genieten we van een goede bergmaaltijd verrijkt met een lokale kaas, de “Sura Kees”.

Conclusie

Vorarlberg is een prachtig veelzijdig gebied om te ontdekken. Niet alleen zijn er vele verschillende activiteiten te doen, er hangt een authentieke sfeer en de bewoners zijn zeer vriendelijk en culinair kom je zeker niks te kort. Een aanrader dus!

BergenBestemmingenBikingEuropaHikingInspiratieKlimmenNationale ParkenOostenrijkReisverhalenTheOutdoors.nlTrails

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • L. van Wassenaer- Wiarda
    9 oktober 2023 13:06

    Heb zitten genieten van Friso’s verhalen over zijn bergtochten… soms lijkt het heel eng.. Maar hij kan dat allemaal aan..
    Wat kan hij genieten van de prachtige natuur in de bergen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.