Skihandschoenen wassen? Zo doe je dat

door

Wanneer je gaat skiën, heb je natuurlijk verschillende gear bij. Hieronder vallen tevens skihandschoenen. En als je een mooi paar skihandschoenen hebt, dan wil je deze natuurlijk wel zo lang mogelijk mooi houden. Maar hoe doe je dat? Kan je ze na het wintersporten gewoon terug in de kast leggen of is het slimmer om ze te wassen? En als je ze gaat wassen, op welke manier zorg je er dan voor dat ze mooi blijven? Gebruik je hiervoor een speciaal middel of vouw je je handschoen binnenste buiten wanneer je hem in de wasmachine stopt? Er zijn onwijs veel vragen maar gelukkig komen wij met antwoorden. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om je geliefde handschoenen zo mooi mogelijk te houden. Wij gaan jou vandaag vertellen hoe je je skihandschoenen moet wassen en hoe je ze dus het beste onderhoudt.

Skihandschoenen

Wanneer je beschikt over écht goede skihandschoenen, dan hebben ze als het goed is de volgende eigenschappen: warm, ademend, waterdicht en winddicht. Om al deze functies te blijven vervullen moet het materiaal schoon zijn en goed onderhouden. Hieronder volgen een aantal tips die je handschoenen weer op en top maken.

skihandschoenen wassen
Photo by Steve Johnston

Wanten en skihandschoenen wassen

Wist je dat je skihandschoenen meestal gewoon kan wassen door ze in de wasmachine te stoppen? Dit geldt echter niet voor leren handschoenen, deze moet je op een andere manier onderhouden.

Ook als je niet zweet en altijd met schone handen in je skihandschoenen gaat, moeten je handschoenen na een week skiën gewassen worden. Gore-Tex is een waterafstotend membraan en Veel handschoenen zijn hiervan gemaakt. Waterafstotende membranen bestaan uit kleine poriën. Wanneer daar vuil in komt, kunnen de poriën verstopt raken. Hierdoor verliest je handschoen een deel van het ademende vermogen. Als er nog meer vuil zich ophoopt op het membraan, kan het zelfs voorkomen dat je handschoenen hun winddichte en waterafstotende vermogen verliezen. Je moet je skihandschoenen dus wel degelijk wassen om te voorkomen dat je de functionaliteiten verliest.  

skihandschoenen wassen
Photo by George Kroeker

Gore-Tex / synthetische materialen wassen

Gebruik voor het wassen van Gore-Tex handschoenen of synthetische handschoenen altijd een speciaal wasmiddel. ‘Normaal’ wasmiddel kan de coating beschadigen en de andere functies van de handschoen aantasten. En het is natuurlijk wel zo fijn om dat te voorkomen.

Kijk wanneer je de skihandschoenen gaat wassen goed of er niet nog resten wasmiddel of wasverzachter van vorige wasbeurten in de wasmachine zitten. Om er zeker van te zijn dat je wasmachine schoon is zou je op hoge temperatuur een lege wasmachine kunnen draaien.

skihandschoenen wassen
Photo by PlanetCare

Je kan ervoor kiezen om je handschoenen met de hand te wassen of in de wasmachine. Wanneer je ze in de wasmachine stopt is het goed ze in een waszakje te stoppen. Was niet warmer dan 30 graden. Na het wassen kan je de handschoenen aan de vingertopjes ophangen of ze rechtop neerzetten om te drogen. Wat goed is om te weten is dat je je handschoenen nooit binnenste buiten moet wassen of laten drogen.

Was je je handschoenen regelmatig? Dan zal je ze vaak moeten impregneren. Impregneren is het waterdicht maken van je handschoenen. Door ze te impregneren herstel je namelijk het waterafstotend vermogen van de skihandschoenen. Het is aan te raden dit ongeveer 1 keer in de 5 wasbeurten te doen. Wanneer je je handschoenen hebt gewassen kan je ze gelijk inspuiten met een speciaal middel hiervoor. Wel zo fijn want je hoeft je handschoenen tussendoor niet te laten drogen.

Photo by Steve Johnston

Leren handschoenen wassen

Heb je leren skihandschoenen? Dan gelden er andere regels. Leren handschoenen mogen bijvoorbeeld niet in water gewassen worden. Hetzelfde geldt voor handschoenen die deels van leer gemaakt zijn. Kijk dus goed of er op jouw handschoenen geen leren delen zitten.

Leren handschoenen kan je het beste ‘gewoon’ laten drogen. Je moet hier vooral geen hete lucht voor gebruiken, dit kan namelijk het leer beschadigen. Wanneer de handschoenen droog zijn is het slim ze verder te verzorgen met een speciale crème of leerwax. Voor het aanbrengen hiervan kan je het beste je hand in de handschoen stoppen en met de andere hand met een zachte doek de crème uitsmeren. Dit is een heel makkelijke manier en je mist zo zeker geen plekjes. Wanneer je deze tips gebruikt gaan je leren handschoenen jarenlang mee.

Photo by Luke Porter

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Wij horen graag van jou of jij nog aanvullende tips weet voor het goed onderhouden van skihandschoenen. Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

KledingOnderhoud & reparatieTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.