Op avontuur in september? Ga packraften in de Ardennen

door


Packraften is hot. En dat is niet gek, want het is een hele goede manier om jouw conditie, uithoudingsvermogen en outdoor skills eens goed te testen. Packraften is een combinatie van hiken en raften, waarbij gebruik wordt gemaakt van een lichtgewicht kano. Die kano is opblaasbaar, waardoor je hem in een bijbehorende rugzak kunt stoppen wanneer je gaat hiken. Eén van de leukste en meest uitdagende tochten in Europa is de tweedaagse Packraft Trail Haute-Sûre, die georganiseerd wordt door Travelbase. De Packraft Trail Haute-Sûre vindt plaats in de Ardennen, in het noorden van Luxemburg. Daar is een prachtig natuurgebied met veel water, dat zich uitstrekt over 20.000 hectare. Je hoeft voor deze tweedaagse tocht geen enorme sportfanaat te zijn, maar je moet het wel leuk vinden om actief bezig te zijn én over een flinke basisconditie beschikken.

Let op: er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar. The Packraft Trail heeft nog een paar spots beschikbaar. Dus let’s go! Boeken doe je hier.

The Packraft Trail in de Luxemburgse Ardennen

Ondanks dat het bij deze Packraft Trail door de Luxemburgse Ardennen om een sportieve uitdaging gaat, is het de moeite waard om de natuur waar je doorheen trekt goed in de gaten te houden. Je vaart langs super steile rotswanden en langs glooiende landschappen. De naam van de tocht is afkomstig van het langwerpige, kilometers lang, kronkelende stuwmeer van de Haute-Sûre. Naast de prachtige vegetatie kun je tijdens deze tocht ook dieren zien, zoals bevers, libellen, herten en imponerende visarenden. Zoals duidelijk is, wordt een deel van de route te voet afgelegd en een deel per raft. Bij de tocht gaat het niet om wie het eerst finisht, maar om zoveel mogelijk te genieten van de prachtige uitzichten.

The Packraft Trail Ardennen

De route

De eerste dag met je packraft door de Ardennen, begint met zeven kilometer lopen door eikenbossen. Dat is geen gemakkelijke wandelroute, want de paden zijn niet verhard en je moet soms kleine stroompjes oversteken. Vervolgens peddel je in de raft ongeveer vijf kilometer naar een stuwmeer. Van daaruit kun je over een drijvende brug terugwandelen naar het basiskamp. Voor de liefhebbers is er een nog vijf kilometer langere route. De tweede dag ziet er ongeveer identiek uit, maar nu wordt een ander deel van de omgeving doorkruist.

The Packraft Trail Ardennen

Overnachting

De overnachting bij deze Packraft Trail Haute-Sûre vindt plaats op het basiskamp in de Luxemburgse Ardennen. Je kunt een eigen tent meenemen, maar er zijn ook tenten te huur. Als je overdag onderweg bent, wordt er op het basiskamp toezicht gehouden op je spullen, dus het is niet nodig om de tent mee te slepen in een rugzak. De sanitaire voorzieningen zijn nogal basic, maar wel prima. Je hebt keus uit een aantal maaltijden, maar de organisatie raadt aan om het Adventure Foodpack te nemen. Dat bestaat uit een keer een ontbijt, twee lunches, één diner en een aantal energierepen. Water is er voldoende, want onderweg zijn er meerdere tappunten. Je krijgt tijdens de Packraft Trail Haute-Sûre een kleine kookset mee om de maaltijden zelf warm te maken.

The Packraft Trail Ardennen

Packraften in de Biesbosch

Je kunt op meerdere locaties packraften. Naast The Packraft Trail in de Luxemburgse Ardennen, kun je ook terecht in de Belgische Ardennen, Slovenië en zelfs ook in Nederland, namelijk in de Biesbosch. Tijdens twee dagen packraften in de Biesbosch wordt er in totaal 24 kilometer gelopen en 20 kilometer gevaren. Het grootste deel van het raften wordt op de eerste dag gedaan. Na een verblijf op een fraaie natuurcamping midden in de Biesbosch gaat de tocht op dag twee eerst per kano verder. Vervolgens wordt de rest van de tocht te voet afgelegd, om uiteindelijk weer bij het startpunt in Dordrecht uit te komen. Dit lijkt niet zo’n inspannende tocht, maar de ervaring wijst anders uit. Ook een leuke uitdaging dus!

Nog meer avontuur in de natuur

The Packraft Trail is een initiatief van Travelbase. Zij zijn dé experts in het organiseren van avontuurlijke reizen in de natuur. Dat doen ze niet alleen op de tofste plekken in Europa, maar ook daarbuiten. Wat denk je van:

  • Een 4×4 roadtrip door Jordanië met Jordan Nomads
  • Of liever te voet door Jordanië trekken? Ga dan voor de Jordan Trail
  • Nog zo’n toffe trekking te voet is de Balkan Trail
  • Meer een bike-fanaat? Ga dan op meerdaags fietsavontuur tijdens The Bikepack Trail
  • Liever kanoën op Zweedse meren? Check The Canoe Trip
  • Wel in een boot, maar niet zelf peddelen? Ga voor The Sail Trip
  • Graag op reis in eigen land? Ontspan jezelf op camping Winterwoods
  • Liever kamperen in de Nederlandse wildernis? Dan is Nomadsland iets voor jou

ArdennenBelgiëEuropaHikingKano & kajakLuxemburgTheOutdoors.nlTravelbaseWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.