Sentiero Verzasca - Foto ©: Zwitserland Toerisme / Mattias Nutt

In Ticino, Zwitserland, is de wereld nog een stukje mooier

door

Ken jij Ticino al? Deze Zwitserse regio heeft ons hart gestolen. Nou zijn we sowieso fan van Zwitserland, maar in Ticino wordt dit fantastische Alpenland ook nog eens gecombineerd met de Italiaanse lifestyle en taal. Do we need to say more? Yes, we need to say more! Een belangrijk extra pluspunt is namelijk dat de duurzame vakantiemogelijkheden in Ticino eindeloos zijn. Zowel op het gebied van (openbaar) vervoer als van bezienswaardigheden en activiteiten. We vertellen je er graag meer over.

ticino-zwitserland
De waterval van Foroglio – Foto ©: Ticino Turismo / Alexandre Zveiger 

Een duurzame vakantie in Ticino

In heel Zwitserland staat sustainability hoog in het vaandel. Ticino is een regio in het zuiden van Zwitserland en ondanks dat de Italiaanse invloeden groot zijn, is de regio geen uitzondering als het gaat om duurzaamheid. Zo kun je overnachten in berghutten waar de stroom zelf wordt opgewekt, logeren in eco-hotels waar wordt gekookt met lokale producten, een meerdaagse emissieloze trekking doen langs de mooiste alpenmeren of de regio verkennen op een deelfiets. En dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden.

Lugano bike tour
MTB Lugano – Val Colla – © Zwitserland Toerisme

Duurzaam reizen naar Ticino

Wist-je-dat duurzaam reizen in Zwitserland een vanzelfsprekendheid is? Het Switzerland Travel System is één van de beste openbaar vervoer systemen ter wereld. Daarnaast kun je het land verkennen door middel van een e-Grandtour of Switzerland roadtrip. Maar ook de reis vanuit Nederland naar Zwitserland kun je helemaal duurzaam en comfortabel vormgeven, doordat je met de trein binnen een paar uur van ‘s-Hertogenbosch in Ticino bent. Dus, waar wacht je nog op? Boek alvast die reis, dan vertellen wij je ondertussen wat meer over een aantal ontzettend toffe en duurzame highlights in de regio.

Emissieloos op pad

We noemden de meerdaagse emissieloze trekking hierboven al even en kunnen ons voorstellen dat je daar graag meer over wilt weten. Dit is namelijk een echte aanrader. De Alpenmerentrekking is een vijfdaagse wandeltocht die je langs tal van prachtige bergmeren voert. Ook kom je langs de ijsmassa’s van de grootste gletsjer van Ticino, de Basòdinogletsjer. In totaal loop je 60 fenomenale kilometers, terwijl je omringd bent door glinsterende rotskristallen, zeldzame planten en andere prachtige flora en fauna. De tour begint en eindigt in het pittoreske dorpje Fusio (ofwel “Füs” in het lokale dialect). Onderweg overnacht je in vier berghutten.

Passo San Giacomo – Foto ©: Ticino Turismo / Marco Volken

Een zelfvoorzienende huttentocht

Een huttentocht doen is altijd een goed idee. Er gaat letterlijk bijna niets boven het leven hoog in de bergen. Het gevoel van inspanning tijdens het hiken, gecombineerd met totale rust en ontspanning in de berghutten, is bijna onbeschrijfelijk. Dat gevoel wil je zelf ervaren. De berghutten in het Verzascadal zijn daar een goede optie voor. De hutten liggen allemaal op ongeveer 2000 meter hoogte, zijn gebouwd in de stijl van het dal en eenvoudig ingericht. De hutten zijn volledig zelfvoorzienend doordat ze stroom opwekken door middel van zonne-energie. Bezoekers zijn er overigens ook zelfvoorzienend. Je moet er namelijk zelf naartoe lopen vanuit het dal en je eigen eten meebrengen. Drankjes zijn er wel verkrijgbaar.

Ticino Zwitserland
Lavertezzo in het Verzascadal – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Ivo Scholz 

DIY ontdekkingstochten

Wil je de regio ontdekken op een manier waarbij je zelf jouw vervoersmiddel aandrijft, dan is de fiets een toffe optie. Je kunt bijvoorbeeld gebruikt maken van Velospot. Dit is een zogenaamde fietsdeel service, waarbij je een fiets kunt huren op de ene locatie en op een andere plek weer achterlaten. Dat kan zowel met gewone fietsen als met e-bikes. Nog een grote aanrader is de Lugano bike tour. Als je het ons vraagt, is dit één van de aller mooiste fietsroutes in Zwitserland. Op deze manier kun je de panoramische bergtoppen van Ticino van dichtbij bewonderen. Stap je liever niet op de fiets, maar ontdek je Ticino liever vanuit het dal, dan is Stand Up Paddling (SUP-en) op het Lago Maggiore een verfrissende activiteit. Dat lijkt misschien heel relaxed, maar het is een goede en leuke workout voor je hele lichaam.

Biologisch agrotoerisme

Wil je graag zelf de handen uit de mouwen steken, dan kan dat op een van de vele boerderijen. Agrotoerisme is namelijk heel populair in Ticino. Het is een super goede manier om de mensen, hun tradities en de omgeving te leren kennen. Er zijn meer dan genoeg boerderijen waar je zelf deel kunt uitmaken van het boerenleven. Liever alleen rondkijken op een boerderij, dan is Terreni alla Maggia een goede optie. Dit agrarische bedrijf van maar liefst 150 hectare groot bestaat al 90 jaar. Groenten, fruit, graan, wijn en zelfs rijst (ja echt!) worden er op natuurlijke en biologische wijze geteeld. Dat gebeurt op dusdanig niveau dat hun producten worden gebruikt bij meerdere eersteklas hotels in de streek. Je kunt er een interessante rondleiding volgen, met aansluitend een wijnproeverij.

Agriturismo Ticino
Boerderijvakantie in Ticino – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Giglio Pasqua 

Het centrum van natuurbescherming

Eén van de oudste natuurbeschermingsorganisaties van Zwitserland is het Centro Pro Natura Lucomagno. Deze bijzondere plek ligt op 1750 meter hoogte en is een hotel, camping en cursuslocatie in één. De culturele, wetenschappelijke en spirituele cursussen en excursies die je er kunt doen richten zich volledig op de relatie tussen de mensen en de natuur. Daarnaast kun je er alles te weten komen over het unieke energieconcept waarbij hergebruik van energiebronnen en een waterzuivering centraal staan. Het centrum won niet voor niets al eens de titel Ecohotel van het jaar en de Swiss Solar Prize.

ticino-zwitserland
Centro Pro Natura Lucomagno – Foto ©: Ticino Turismo / Alessio Pizzicannella 

Het gaat maar door in Ticino

De lijst met toffe, lokale, duurzame plekken en activiteiten in Ticino gaat maar door. Wat denk je bijvoorbeeld van de authentieke Grotti restaurants? Deze typische tentjes, waar ze verse, lokale seizoensproducten serveren, vind je altijd in oude stenen huizen, meestal gebouwd tegen een rotswand. Of wat zeg je van ecohotel Cristallina, waar men een levensstijl nastreeft die in het teken staat van de natuur en haar energiebronnen. Nog zo’n plek waar energie de hoofdtoon voert is het Bavonadal. Het grootste deel van de bewoners in het dal zijn namelijk verstoken van elektriciteit. Dat is extra opmerkelijk, omdat er in het dal wel grote waterkrachtcentrales staan. De manier van leven van deze bewoners is in ieder geval erg inspirerend. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar beter ga je het zelf ervaren!

Helemaal de Zwitserse smaak te pakken en wil je meer ontdekken over duurzaam reizen naar Zwitserland? Check dan onze speciale duurzaam reizen naar Zwitserland pagina en ontdek alle highlights van andere Zwitserse regio’s!
ActiviteitAlpenBergenEuropaInspiratieTheOutdoors.nlZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.