Polen en haar onontdekte gebergten | Beyond The Camera #18

door

Deze week organiseert NKBV de (digitale) Week van de Bergsport. Gedurende deze week kan je jezelf laten inspireren door verschillende lezingen, workshops en film. Eén van deze lezingen werd gegeven door Expeditie Polen en ging over de onontdekte bergketens van Polen. Dit heeft ons geïnspireerd en enthousiast gemaakt. Vandaar dat we deze week de Beyond The Camera toewijden aan het bijzondere Polen.

Er zijn zoveel waanzinnige plaatsen in de wereld, veel daarvan zijn nog onontdekt en bij anderen heb je simpelweg geen weet van de schoonheid. Sommige van deze parels verdienen écht meer aandacht. Daarom laten wij de schoonheid zien door middel van de mooiste foto’s! Bij deze onze rubriek op vrijdag: Beyond the camera. Dit keer laten we je het onontdekte gebergte van Polen zien. Vorige edities: Zuid-AfrikaCanadaCuraçaoLapland, Mount EverestIJslandIerlandSchotlandGroenlandZuid-TirolDe Faeröer eilandenAlaskaHet WaddengebiedZwedenPatagonië, De Biesbosch en Iran

Polen

Polen, in het Pools: Polska, is een republiek in Oost-Europa en wordt begrensd door zeven landen. Duitsland in het westen, in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee. Polen is een vrij groot land. Warschau is de grootste en tevens de hoofdstad van Polen. De totale oppervlakte van het land is 312.684 vierkante kilometer. Daarmee is het land ongeveer 7,5 keer zo groot als Nederland. Hemelsbreed meet Polen van noord naar zuid een afstand van ca. 650 km en van oost naar west ca. 700 km.

Landschap

Over het algemeen is Polen een vlak land. Van het totale oppervlak komt 54% tot maximaal 150 meter boven de zeespiegel uit en ligt 37% op een hoogte tussen de 150 en 300 meter. Bergen komen alleen voor in het zuiden langs de grens met Tsjechië en Slowakije. In dit gebied liggen De Tatra en het Reuzengebergte. De Tatra is een gebergte dat grenst met Slowakije en deel uit maakt van de Karpaten. Dit gebergte bestaat uit vier delen:

NederlandsPools
Belianske TatraBelianske Tatry
Hoge TatraVysoké Tatry
Lage TatraNízke Tatry
Westelijke TatraZápadné Tatry

Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een gebergte dat grenst met Tsjechië en deel uitmaakt van Sudeten bergketen. Het Reuzengebergte is ongeveer 40 km lang en meer dan 20 km breed. De gemiddelde hoogte is ca. 1.200 meter met natuurlijk een aantal machtige uitschieters.

Laat de beelden voor zich spreken

We kunnen je hier nog veel meer vertellen over het onontdekte Polen, maar de selectie foto’s hieronder zeggen genoeg! Geniet en laat je inspireren.

Hoofdstad Polen
Credits: Alexey Topolyanskiy – Unsplash
Uitzicht Tatra gebergte Polen
Credits: Kacper Borucki – Unsplash
Zonsopgang Tatra gebergte Polen
Credits: Katarzyna Pe – Unsplash
Sneeuw in het Tatra gebergte Polen
Credits: Tomasz Paciorek – Unsplash
Credits: Kamil Gliwinski – Unsplash
Tatra gebergte Polen
Credits: Kamil Klyta – Unsplash
Credits: Wiktor Karkocha – Unsplash
Credits: Nick Shandra – Unsplash
Uitzicht Tatra gebergte Polen
Credits: Wojciech Then – Unsplash
Credits: Wojciech Celinski – Unsplash
Tatra gebergte Polen
Credits: Cezary Kukowka – Unsplash
Credits: Elijah G – Unsplash
Credits: Valik Chernetskyi – Unsplash
Credits: Andrzej Rusinowski – Unsplash
Credits: Dawid Zawila – Unsplash
Credits: Slawek K – Unsplash
Credits: Emese Sélley – Unsplash

EuropaInspiratiePolenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.