Foto: Arno Schaveling, NatureScanner.nl

Bike & climb (én eet) in het paradijselijke Ischgl en Paznauntal

door

Hoewel de koeien met bellen de Sound of Music-sferen nog altijd oproepen, is een zomerse bergvakantie allang geen geitenwollensokken-uitje meer of exclusief weggelegd voor professionele bergsporters. Ook voor de recreatieve vakantieganger biedt Tirol alles wat je als natuurliefhebber verlangt. En daar is nu een toegankelijk concept aan toegevoegd: Bike & climb in Ischgl en Galtür. Of voor de liefhebbers zelfs e-bike & climb.

Bike & climb vanuit Ischgl en Galtür door het Paznauntal

Het figuurlijke hoogtepunt van Tirol ligt in het Paznauntal: Ischgl. Dit charmante dorp met de opvallende spelling (makkelijk te onthouden, moeilijk uit te spreken) ligt verscholen in het hart van de Paznaun. De Paznaun is onderdeel van de Oostenrijkse Alpen en is een gevierde locatie voor wintersportliefhebbers die exclusiviteit hoog op het wensenlijstje hebben staan.

In de lente en zomer verandert de sfeer in de omgeving volledig. Geen sneeuwstormen, ruige ski-afdalingen en haardvuur om bij op te warmen. Wel kabbelende beekjes, sprookjesachtige watervallen, kraakheldere meren, uitgestrekte velden vol bloemen, talloze bergactiviteiten en ja: bruine koeien met de iconische bellen om hun nek.

Iconische koeien tijdens een bike & climb in Ischgl

Ischgl: het culinaire epicentrum van Tirol

Wat Ischgl een uitstekende uitvalsbasis maakt om dit alles tot je te nemen is de jaarlijkse Culinaire Jakobsweg. Laat je niet afleiden door de ietwat oubollige naam: dit doorlopende event in de zomermaanden is absoluut het ervaren waard.

De Culinaire Jakobsweg is een (niet aaneensluitende) route naar zes berghutten waar vijf lokale topchefs en het chefcollectief #YoungChefsPaznaun speciaal voor het evenement gecreëerde gerechten voor je bereiden. Hoe je de berghutten bezoekt is aan jou: van de gondel tot de benenwagen of (deels) met de (e-)mountainbike: op grote hoogte geniet je van topmaaltijden met een waanzinnig uitzicht.

Verwacht meer dan een simpele schnitzel: dankzij de Culinaire Jakobsweg heeft Ischgl een sterke aantrekkingskracht op topchefs en dat proef je. Niet alleen in de gerechtjes overigens, de algehele kwaliteit van de keukens in het dorp is door de aanwezigheid van alle topchefs flink opgekrikt. Zelfs een simpele lunch bij een onuitgesproken restaurant smaakt daardoor heerlijk.

Uitzicht tijdens bike & climb in Ischgl
Het Alpenhaus in Ischgl, één van de berghutten die deelneemt aan de Culinaire Jacobsweg

Bike & climb, eten en afdalen in Ischgl en omgeving

Zoals elk zomerseizoen zijn we ook dit jaar niet de beroerdste om onze eigen smaakpapillen te laten sidderen tijdens het openingsweekend. Vorig jaar deden we dat in vijfsterrenhotel Trofana Royal en berghut Almstüberl, dit jaar slapen we in het waanzinnige en vrij nieuwe Hotel Modern Mountain. Als je een goede prijs-kwaliteitverhouding, uitstekende sfeer en superlogische kamerindeling (een zeldzaamheid) kan waarderen, slaap dan hier. Eten doen we op de eerste avond van dit weekend op het centrale plein naast de St. Nikolaus Cultural Centre. De uitgekozen chefs van dit jaar nemen ons mee in hun creaties, terwijl we van de ondergaande zon tegen de bergflanken genieten. Heerlijk!

Calorieën verbranden tijdens een bike & climb in Ischgl

Gelukkig krijgen we tijdens dit openingsweekend ook nog de kans om al die genuttigde calorieën weer te verbranden. Na een avond vol proeverijen gaan we voor een combinatie van mountainbiken en een via ferrata (Bike & Climb) in Galtür, het plaatsje voor Ischgl. Dit ‘ingetogen broertje van Ischgl’, zoals de bewoners het dorp zelf noemen, ligt op tien minuten rijden van Ischgl en is een veel gekozen startbasis voor bergsporters. Van boulderen tot klimmen, mountainbiken en hiken: het kan hier allemaal. De directe omgeving is je speeltuin.

Bike & climb in Ischgl betekent fietsen naar het klimmen

Wij fietsen vandaag via het stuwmeer Kops naar de via ferrata, dwars door het skigebied Silvapark en stoppen onderweg om de paar minuten om te genieten van de constant veranderende uitzichten. Hoewel we niet onbekend zijn in de bergen, vergapen we ons weer alsof het de eerste keer is. De bergen laten je nietig voelen, brengen je volledig in het hier en nu. De vergezichten, de lucht, de natuur, het oneindige en de spanning: het heeft een helende werking voor de geest.

Al die elementen, met de nadruk op spanning, worden perfect gecombineerd in de via ferrata Little Ballun, die nu op het programma staat. Voor de pro’s onder ons is dit een peulenschil, maar voor de recreatieve vakantieganger, is de Little Ballun een uitstekende manier om kennis te maken met klauteren op een bergwand. Wees gerust: je zekert jezelf aan een ijzeren kabel die langs de volledige route omhoog loopt. Niet voor niks is de letterlijke vertaling van via ferrata ‘ijzeren weg’. Niet eerder gedaan en wel benieuwd? Doe het! We beloven dat het op geen enkele manier zal tegenvallen. Na de via ferrata persen we met snelheden tot over de 60 kilometer per uur het laatste restje adrenaline door ons lichaam tijdens de afdaling op de mountainbike.

Werken voor je maaltijd

Op onze tweede en laatste dag in de Paznauntal staat het gerecht van Benjamin Parth (chef in Hotel Yscla) op het programma. Om zijn gerecht te kunnen proeven, moeten we wel eerst naar 1800 meter hiken. We nemen de Idalp-route die over twee hangbruggen loopt en om en nabij eindigt bij de Schwarzwassersee. Een idyllische meertje waar je in alle rust kunt bijkomen van de hike.

Vervolgens pakken we de gondel naar 2300 meter hoogte, waar we in de Alpenhaus onze magen vullen met de creatie van Benjamin: een moderne variant van een lasagne. Verzadigd pakken we de gondel naar de top, waar ook de grens met Zwitserland loopt. Het uitzicht is adembenemend en groots. Top, na top, na top. Hoe vaak je ook piekt, het blijft indrukwekkend.

Met de zipline terug naar het dal

Op de weg terug pakken we de SKYFLY mee, die met snelheden van 85 kilometer door het Kitzloch-ravijn giert. Het is een perfect einde van van een perfecte trip, die we nog heel vaak over hopen te doen. Aan het einde van de trip slaken we collectief een zucht. Geen zucht van irritatie of verveling, maar een zucht van intense tevredenheid. Een zucht zegt immers meer dan duizend woorden.

Meer weten over de Culinaire Jacobsweg? Je vindt alle informatie die je nodig hebt door hier te klikken. Alle info over de Paznauntal, vind je hier.

AlpenBergenBikingEuropaKlimmenOostenrijkReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.