Boulderen: de ultieme guide over deze klimsport

door


Binnen de klimsport zijn er een aantal verschillende disciplines die je kan beoefenen. Een discipline die de laatste jaren steeds populairder wordt, is boulderen. Een leuke, uitdagende sport die je zowel buiten in de natuur als binnen in speciale hallen kunt beoefenen. Het is natuurlijk niet voor niets dat deze sport steeds populairder wordt. Daarom leggen we in dit artikel uit wat boulderen is en wat je nodig hebt om het te kunnen beoefenen.

Boulderen is een vorm van klimmen

Boulderen lijkt op klimmen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld toprope klimmen doe je dit niet aan een hoge muur met een touw om je middel. Bij boulderen klim je op minder hoge muren van ongeveer vier meter hoog, waar een dikke mat onder ligt. Die mat is belangrijk, omdat je bij boulderen dus niet gezekerd bent. Net als bij klimmen gebruik je grepen om je weg naar boven te zoeken. Zodra je boven bent, spring je naar beneden. Ben je in de natuur aan het boulderen, dan kies je daarvoor mooie, niet al te hoge rotspartijen uit. Mocht je vallen, dan kan dat in de natuur wel hard aankomen. Daarom is het slim om je eigen crashpad mee te nemen en eventueel medeklimmers te vragen of ze mee willen opvangen, als dat nodig is. Een andere vorm van buiten boulderen is om het boven het water te doen, zodat je in het water valt en dus geen crashpad nodig hebt.

boulderen bij Bossche boulders

Hoe begin je met boulderen?

Boulderen is een toegankelijke sport voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. En het mooie is dat je het binnen én buiten kan doen. Zo klim je een moeilijkheidsgraad die bij je past en kan je tegelijkertijd genieten van de bouldercommunity in de boulderhal óf geniet je juist van de adembenemende natuur buiten. Het is dus niet gek dat deze sport een van de snelstgroeiende sporten ter wereld is. Hier zijn een paar stappen om je op weg te helpen:

  1. Vind een boulderhal
  2. Leer de basisbewegingen en basics van boulderen
  3. Bouw kracht en flexibiliteit op
Boulderen
Credit: Allan Mas – Pexels

Vind een klim- of boulderhal

Zoek naar een boulder- en/of klimhal bij jou in de buurt. Dit is een geweldige plek om te beginnen, omdat je er routes van verschillende moeilijkheidsgraden vindt en de nodige uitrusting kunt huren.

Leer de basics van boulderen

Begin met het leren van de basisbewegingen, zoals het vinden van evenwicht, voetplaatsing en handgrepen vastpakken. Neem de tijd om vertrouwd te raken met de technieken voordat je je aan uitdagendere routes waagt. Bij de meeste boulder- en klimhallen kan je uiteraard ook lessen of workshops volgen.

Bouw kracht en flexibiliteit op

Boulderen vereist zowel kracht als flexibiliteit. Besteed aandacht aan het ontwikkelen van de spiergroepen die nodig zijn voor het klimmen, zoals de armen, schouders, core en benen. Regelmatige stretching kan ook helpen bij het verbeteren van je flexibiliteit. Begin daarnaast iedere training met het klimmen van een aantal makkelijke routes. Zo zorg je ervoor dat je spieren goed warm worden en je geen spierscheurtjes oploopt. Om te zorgen dat je goed voorbereid aan het boulderen begint, helpt het om buiten het boulderen regelmatig krachttraining te doen voor de verschillende delen van je lichaam. Zo kan je bijvoorbeeld planken, sit-ups, burpees of push-ups doen.

Boulderen is vooral slim klimmen

Doordat de muur of rots bij boulderen niet zo hoog is, klim je geen hele lange routes. Het zijn vaak korte routes waar kracht techniek, explosiviteit en flexibiliteit samenkomen. Hoewel veel mensen denken dat boulderen veel kracht vereist, is dat niet helemaal waar. Je hebt natuurlijk kracht nodig om te klimmen, maar de meeste kracht heb je nodig in je vingers. Hiermee houd je de vaak smalle en kleine grepen of rotsstukken vast. Voor het klimmen zelf moet je vooral slim klimmen. Dat betekent dat je de kracht en beweging vooral uit je benen wilt halen in plaats van uit je armen en schouders. Het is dan ook de uitdaging om met zo min mogelijk kracht zo ver mogelijk te komen.

Uitrusting om te boulderen

Voor boulderen heb je eigenlijk niet heel veel nodig. Het belangrijkste zijn je boulderingschoenen. Dit kunnen dezelfde schoenen zijn als die je gebruikt voor het normale klimmen. Dat zijn dus speciale schoenen die er voor zorgen dat je meer grip hebt. Ook gaan deze minder snel kapot dan wanneer je normale sportschoenen gebruikt. Bij sommige boulderhallen kan je de klimschoenen huren. Zo hoef je niet per se je eigen schoenen te gebruiken. Al raden wij je wel aan om voor vaker gebruik eigen klimschoenen aan te schaffen. Je moet ze namelijk goed inklimmen, anders zitten ze niet lekker.

Verder heb je ook nog magnesium nodig en een pofzak om het magnesium in te doen. Het magnesium poeder doe je op je handen zodat je meer grip hebt en niet van de grepen afglijdt. Qua kleding kun je ademende en sneldrogende sportitems gebruiken. Neem ook een handdoek en een fles water mee. Je verliest genoeg vocht tijdens de trainingen en het is dan ook belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Ga je buiten boulderen, dan is een crashpad een essentieel item.

Have fun

Hoe meer je traint, hoe beter je wordt. Boulderen is namelijk een uitdagende sport waar je met oefenen ver kunt komen. Door te blijven trainen, raak je ook gewend aan de grepen en weet je steeds beter hoe je moet bewegen om bij je doel te komen. Kortom: boulderen is al leuk, maar hoe vaker je het doet, hoe leuker het wordt. Zet hem op en veel plezier!

KlimmenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.