Indoor surfen, houd je surfskills heel het jaar door up to date | Surf ’n Sup Sunday

door

Kijk jij ook al zo uit naar de zomer, omdat het weer dan warm genoeg is om in het water te duiken? Wij wel. De Wim Hof liefhebbers onder ons zullen hun hand waarschijnlijk niet omdraaien om nu al het water in te springen, maar wij wachten liever nog even. Helaas betekent dat ook dat we ook nog even moeten wachten voordat we weer kunnen surfen of suppen. Maar wat nou als daar voor het surfen een oplossing voor is. Wij vertellen je graag meer over indoor surfen.

Wat is indoor surfen?

Wat houdt indoor surfen nou eigenlijk in en wat is het verschil met outdoor surfen? Bij indoor surfen, de naam zegt het eigenlijk al, surf je binnen in een hal. Dit gebeurt op een machine die golven kan nabootsen. Je hebt hier een paar verschillende soorten in, maar daar gaan we straks verder op in. Op deze nagebootste golven kun jij je mooi alvast voorbereiden op het surfseizoen zonder enorm te hoeven koukleumen. Surfen in de winter laten wij namelijk graag aan de echte diehards over. Toch ook wel een fijn extraatje aan het indoor surfen is dat je niet meters tegen de golven het water in moet peddelen. Maar vergeet daarom niet die armen te trainen voordat je op je volgende surftrip (buiten de indoor hal) gaat.

Wavepool vs Flowrider

De twee meest bekende golf nabootsers voor het indoor surfen zijn de flowrider en de wavepool. Bij een flowrider surf je op een kleine helling waar met een kracht van 30 tot 70 kilometer per uur, water tegenop wordt gespoten. Je surft als het ware tegen de ‘golf’ in, in plaats van met de golf mee. Je kunt vaak ook bodyboarden op de flowrider. Dit is een goede manier om gewend te raken aan de baan en de kracht van het water voordat je op de surfplank stapt. Hier surf je overigens niet met een grote surfplank op, maar met een kleine plankje die meer weg heeft van een skateboard. Hier en hier kun je een flowrider vinden in Nederland.

Naast de Flowrider hebben we ook nog de wavepool. Dit is een groot bad waar echte golven worden nagebootst. Denk hierbij aan golvend water waar je in ligt in plaats van een rubberen baan zoals bij de Flowriders. Dit maakt de moeilijkheidsgraad iets hoger, maar deze baan geeft daardoor wel een realistischere ervaring vergelijkbaar met golfsurfen in de zee. De golven bij het indoor surfen in de wavepool kunnen zelfs wel een hoogte van 1,80 meter behalen. In Nederland hebben we deze indoor wavepool nog niet, maar in Den haag zijn ze flink aan het bouwen om er eentje beschikbaar te maken voor publiek.

Indoor surfen
Credits: Croyde Bay – Unsplash

Is indoor surfen het nieuwe outdoor surfen?

Indoor surfen lijkt ons een perfecte vervanging voor de maanden waarin het zeewater nog net iets te koud is. Ideaal is het ook om je surfskills op niveau te houden. Wij zijn benieuwd of jij al ervaring hebt met indoor surfen, of dat het jou iets lijkt. Heb je nog nooit gesurft en ben je benieuwd naar deze gave sport? Lees dan ook zeker dit artikel met vier tips voor de beginnende surfer.

InspiratieTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.