Waarom outdoor-liefhebbers Fins Lapland als zomerbestemming kiezen

door


Soms als ik op afgelegen plekken kom dan besef ik mij dat wij als Nederlanders het geluk hebben dat ons land redelijk centraal ligt. Binnen een paar uur zijn we op de mooiste plekken in Europa. Van Berlijn tot Parijs, maar ook de bergen van Oostenrijk, Zwitserland en Italië liggen om de hoek. En dan heb ik het nog niet eens over de heide (Veluwe), duinen (Zeeland) en de vele bossen waar we toffe hikes kunnen maken. Al die plekken die ik net heb genoemd zijn dan ook de usual suspects als je van de natuur houdt en er even tussenuit wilt. Iets minder voor de hand liggend is Finland. En dan in het bijzonder Fins Lapland.

Het kost net even wat meer moeite om er te komen en waarschijnlijk denk je bij Lapland aan winterse taferelen en prachtige reizen, zoals The Lapland Trail. Niet gek dat Lapland niet top of mind is als zomerbestemming. Nog niet in iedere geval, want ik hoop dat na het lezen van dit artikel je Lapland de volgende keer overweegt wanneer je weer zin hebt in een Europees outdoor avontuur. Waarom? Nou…

Fins Lapland

Het bijzondere licht van Fins Lapland

Eén van mijn lievelings momenten op de dag, zeker als ik op reis ben, is het moment dat de avond valt. De zonsondergang heeft iets magisch. De steeds veranderende, gekleurde lucht heeft de superkracht om er voor te zorgen dat ik aan niks anders meer denk dan alleen dat moment. Alsof de schoonheid van de lucht mij dwingt om mijn volle aandacht erbij te houden. Nooit voor lang, want voordat je het weet is de zon gezakt en is het moment voorbij. Maar niet in de zomer in Fins Lapland! Want zoals je misschien weet gaat de zon in de maanden juni en juli niet onder en blijft het voor 24 uur lang licht. Dit seizoen noemen ze hier “The Nightless Night”.  Waar ik alleen nog nooit bij stil had gestaan is dat de zon wel degelijk zakt en vanaf ongeveer 23:00 blijft de zon hangen in een nacht-lange zonsondergang, maar dan één die niet echt ondergaat. Dit vond ik misschien wel het meest magisch van Lapland in de zomer… het oneindige moment van mijn lievelings moment van de dag.

Sunset is my favourite colour  

Inheemse cultuur

Indrukwekkend aan Fins Lapland vind ik hoe dicht de mensen bij de natuur staan. Laplanders gaan in augustus, “The Harvest Season” het bos in om allerlei bessen te plukken, die ze invriezen voor het hele jaar. Bijna elke Fin heeft een houten huisje in het bos waar ze het liefst zijn in hun vrije tijd. Hoe meer geïsoleerd van de bewoonde wereld, hoe beter. En dan hoe ze hier omgaan met de rendieren… indrukwekkend mooi en met groots respect. Dit komt omdat de voorouders van de huidige Lapland bewoners al duizenden jaren met de rendieren samen leven. De rendieren zijn half wild, want ze mogen lopen waar ze willen en leven met hun eigen families in kuddes. Maar ze zijn ook half tam, want elk rendier hoort bij een herder. Nog steeds zijn er herders in Lapland, allemaal met hun eigen kudde, die overigens allemaal door elkaar lopen verspreid over heel Lapland.

Wist jij trouwens dat wij in Europa nog inheemse volkeren hebben? De Sami is de stam die nog steeds leeft in de bossen van Scandinavië. Hun leefgebied gaat verder dan landsgrenzen en reikt van Noorwegen tot het Westelijk gedeelte van Rusland. 

Fins Lapland

In Fins Lapland moet je slapen in het bos

Zoals ik hierboven al even noemde heeft bijna iedere Fin een tweede huis. Het is een houten hutje in het bos. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wordt daar dus heel enthousiast van! Ik vond het dan ook een feestje om elke keer opnieuw de mooiste boshutten te ontdekken. Ik droomde weg bij de gedachten om daar te wonen, elke dag rond het vuur een soepje te koken en tussendoor een duik te maken in het meer of een “blokje om” te gaan in het wilde woud. 

In Ylläs, het gebied waar ik ben, zijn zo’n 4.000 hutten te vinden. De meeste zijn in privé beheer, maar ook als reiziger kun je de rust van de Finse natuur ervaren vanuit je eigen blokhut. Als ik nog eens terug zou gaan, dan zou ik zeker zo’n charmant huis in het bos huren om zo ten volste te kunnen genieten van de prachtige natuur van Finland. 

Via deze en deze deze site kun je bekijken welke blokhutten er in het bos beschikbaar zijn om te boeken. Maar ik vond ook deze en deze via Airbnb dus wellicht heb je daar ook nog kans op een mooie eigen blokhut.Ook tof: aan het Äkäslompolo meer ligt een blokhut die gebruikt wordt als traditionele sauna en ook deze is te huren. Deze sauna is hier te boeken en is een beleving op zich. 

Fins Lapland

Outdoor activiteiten

Behalve dat het heel mooi is in de zomerse, Finse natuur, is er ook nog eens ontzettend veel te doen. Hiken, kayakken, zwemmen, fietsen, vissen en niet geheel onbelangrijk: je kunt hier lekker eten. Persoonlijk vind ik een vakantie geen vakantie zonder verrassend lekker eten. 

Op zoek naar alle outdoor activiteiten die er in de zomer te doen zijn? Lees dit artikel waar we je alles vertellen over de outdooractiviteiten in Fins Lapland. 

Waarom National Park Pallas-Ylläs?

Ongetwijfeld is het in heel Lapland adembenemend mooi en is “the Nightless Night” overal een ervaring op zich. Zelf bezocht ik het Pallas-Ylläs National Park. Dit gebied staat bekend om de schoonste lucht ter wereld. Je hebt hier de beste paden voor langlaufen in de winter, en daardoor heb je hier ook toffe wandelingen in de zomer, aangezien je langs verschillende cabins komt waar je kunt stoppen voor wat te eten en drinken. Het gebied is zeker aan te raden!

Trailrunnen in Fins Lapland

Elk jaar in juli is in National Park Pallas-Ylläs één van de populairste trailrun competities van Finland, de NUTS. Ik kreeg de kans om mee te rennen en voelde voor het eerst hoe het was om in een trailrun competitie te zitten. Om eerlijk te zijn vond ik het echt heel tof! Het voelde als next level hiken en als je houdt van actie in de natuur dan is het zeker het overwegen waard om dat in Finland mee te maken. Opvallend en mooi vond ik vooral hoe mensen bezig waren met de ervaring en niet met het wedstrijdelement van de run. Zo was het not done om te vragen hoe lang iemand er over had gedaan, maar werd vooral de vraag gesteld: “hoe vond je het?” Er waren verschillende mensen die de hele run al wandelend genoten van de tocht en dus is deze “wedstrijd” voor elk niveau. Voor mij was dit in iedere geval nog een extra reden om als outdoor-liefhebber de zomer in Lapland erg te waarderen.

8 redenen om Fins Lapland te bezoeken

Zoals ik aan het begin van deze blog al zei: Fins Lapland is waarschijnlijk niet je eerste keuze als je denkt aan een zomerse bestemming vol avontuur en natuur, maar als je de bergen van Oostenrijk, Zwitserland, Italië gehad hebt en je bent toe aan een bijzondere ervaring in de ongerepte wildernis, dan is Lapland een bestemming die je zeker zou moeten overwegen. Voor mij is het in iedere geval een bestemming geworden waarvan ik zeker weet dat ik nog eens terug ga en aangezien ze hier niet vier, maar acht seizoenen hebben door het bijzondere licht, heb ik nog zeker zeven goede redenen om terug te komen en te ontdekken hoe de zon Lapland elke keer weer als totaal nieuwe bestemming laat aanvoelen. 

Als je benieuwd bent naar de verschillende kleuren van Pallas-Ylläs kijk dan vooral even op hun Instagram-pagina.

EuropaFinlandScandinaviëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.